Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar édesség

2023. január 07.

A magyar édesség a világ egyik legrangosabb csokoládé versenyén szerzett komoly elismerést.

Bronz minősítést kapott Földes Csilla dupla kökényes bonbonja az angliai Academy Of Chocolate világversenyen. A Csili Choco Bons Csokoládé Manufaktúra néven működő balatonlellei bonbonkészítő díjnyertes édességénél egy fanyar zselés és egy főzött krémet töltött étcsokoládéba, majd ezt saját főzésű kökénylikőrrel tartósította.

Földes Csilla 2023. január 3-án kapta az értesítést, hogy dupla kökényes bonbonja a nemzetközi megmérettetésen bronz minősítést kapott. „Nagyon jó hír újév elején, hogy sikerült ismét a nívós versenyen jól szerepelni” – kommnentálta az eredményt a sonline.hu megkeresésére az alkotó. „Olyan csokoládémesterek közt szerepeltem jól, akik szinte minden kategóriát végigtaroltak. Rajtam kívül mindössze egy magyar manufaktúra nyert bronz minősítést táblás csokoládé kategóriában.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

『BorSziget』 (@borsziget_fehervar) által megosztott bejegyzés

Az angliai világversenyt minden évben megrendezik, átlagosan ötven országból kétezer csokoládét neveznek. A kézműves cukrász hét évvel ezelőtt kezdett el bonbonokat készíteni. A Csili Choco Bons Csokoládé Manufaktúra azóta több nemzetközi versenyen indult, amelyeken szép eredményeket ért el. Az angliai világversenyen 2018-ban rumos-meggyes, 2019-ben mexikói kávékrémes és pálinkás-aszalt szilvás-marcipános bonbonja, 2021-ben pitypangkrémes édessége kapott bronz minősítést.

2022-ben egyébként jó évük volt a hazai desszertkészítőknek, hiszen egy másik magyar édesség megkapta a gasztronómia „Oscar-díját”.

Címlapfotó: Viacheslav Bublyk / Unsplash