Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar édesség
A magyar édesség a világ egyik legrangosabb csokoládé versenyén szerzett komoly elismerést.
Bronz minősítést kapott Földes Csilla dupla kökényes bonbonja az angliai Academy Of Chocolate világversenyen. A Csili Choco Bons Csokoládé Manufaktúra néven működő balatonlellei bonbonkészítő díjnyertes édességénél egy fanyar zselés és egy főzött krémet töltött étcsokoládéba, majd ezt saját főzésű kökénylikőrrel tartósította.
Földes Csilla 2023. január 3-án kapta az értesítést, hogy dupla kökényes bonbonja a nemzetközi megmérettetésen bronz minősítést kapott. „Nagyon jó hír újév elején, hogy sikerült ismét a nívós versenyen jól szerepelni” – kommnentálta az eredményt a sonline.hu megkeresésére az alkotó. „Olyan csokoládémesterek közt szerepeltem jól, akik szinte minden kategóriát végigtaroltak. Rajtam kívül mindössze egy magyar manufaktúra nyert bronz minősítést táblás csokoládé kategóriában.”
Az angliai világversenyt minden évben megrendezik, átlagosan ötven országból kétezer csokoládét neveznek. A kézműves cukrász hét évvel ezelőtt kezdett el bonbonokat készíteni. A Csili Choco Bons Csokoládé Manufaktúra azóta több nemzetközi versenyen indult, amelyeken szép eredményeket ért el. Az angliai világversenyen 2018-ban rumos-meggyes, 2019-ben mexikói kávékrémes és pálinkás-aszalt szilvás-marcipános bonbonja, 2021-ben pitypangkrémes édessége kapott bronz minősítést.
2022-ben egyébként jó évük volt a hazai desszertkészítőknek, hiszen egy másik magyar édesség megkapta a gasztronómia “Oscar-díját”.
Címlapfotó: Viacheslav Bublyk / Unsplash