5 magyar élelmiszer, amiért kapkodnak külföldön

2023. július 31.

Finomak, keresettek. Mi vajon eleget fogyasztunk belőlük?

Magyarország agrár- és élelmiszeripar kivitelének együttes értéke meghaladja a 10 milliárd eurót. 2021-ben 10,6 milliárd euró volt, ezzel szemben az import értéke 7 milliárd euró volt ugyanekkor – tájékoztatta az Agrárszektort Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese. Hozzátette, a magyar élelmiszer exportjában még mindig jelentős túlsúlyban (60 százalék feletti arányban) vannak a feldolgozatlan termékek. Jelentős mennyiségű gabonát, állati takarmányt, húsféléket és növényi olajat exportálunk.

„Fontos és sokszor ismételt cél, hogy a hazai feldolgozottságot erősítsük, és a termékeket minél magasabb feldolgozottsági szinten értékesítsük. A gabonafélék, tej és tejtermékek, hús, húskészítmények exportja kifejezetten erős. Növényi olajok esetében szintén nagy a kivitelünk, de a szeszes italok, üdítőitalok gyártása is jelentős” – mondta korábban az Agrárszektornak adott interjújában az ügyvezető helyettes. Hozzátette, a magyar élelmiszer exportján belül több kiemelkedően eredményes ágazat is van. Ilyen például a baromfiágazat, a napraforgómag-olaj gyártás, vagy a takarmánygyártás. 

Magyarország élelmiszerexportja döntően Európa fókuszú. A termékek 95 százaléka ide kerül, és ezen belül is körülbelül a 85 százaléka az Európai Unión belül talál gazdára. A magyar élelmiszerek legfontosabb célpiaca Románia, Németország, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Horvátország, Franciaország, Szlovákia és Hollandia.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash