Egy magyar fagylalt lett Európa 3. legjobbja!

2023. január 31.

Többek között fehércsokival, málnával, lychee-vel és tökmaggal aratott a magyar fagylalt a világ legrangosabb versenyén.

Gelato Europe Cup, azaz Fagylalt Európa Bajnokság a Gelato World Cup világverseny európai döntője, mely Olaszországban és egyben a világon a legrangosabb csapatbajnokság, ami a kézműves fagylaltra épül. A „WWG” (vagyis a World Wide Gelato Fundation) által létrehozott verseny missziója a fagylalt szeretetének, kultúrájának és a nemzetek közötti gasztronómiai összefogásnak a terjesztése. A 2003-ban létrehozott verseny szigorúan meghívásos alapon működik, figyelembe véve az adott ország nemzetközi versenyeken való szereplését és eredményeit. Magyarország most kapott először lehetőséget arra, hogy csapatszinten is megmérettesse magát a többi, sokszor nagyon rutinos európai országgal. Összesen hét nemzet delegálta magát a Riminiben tartott európai döntőre, köztük a többszörös kupagyőztes Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, és nem utolsó sorban Magyarország.

Bagett fagylaltot is készít a magyar sztárcukrász.

A csapat összeállítása minden ország számára adott volt. Egy a fagylaltkészítésben jártas szakemberből, vagyis egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere) tevődött össze. A három napon át tartó megmérettetésen a nemzetek az általuk választott témához kapcsolódóan kellett, hogy előállítsák a fagylaltra épülő termékeiket. A prezentációkat után egy szigorú, nemzetközi zsűri bírált el.

Fehércsoki, málna, lychee, tökmag

A magyar csapat idén az „Erdő és mező virágai” témát választotta. Ennek megfelelően készítette el a magyar ízvilágot bemutató fagyos desszertkülönlegességeket. 

Első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt, amelyhez kötelezően kellett választani egy, a szponzorok által rendelkezésre bocsátott csokoládét. Hazánk a fehércsokoládé mellett döntött, amelyet lychee-vel, málnával és egy enyhén sós tökmagropogóssal, illetve variegátóval egészített ki. A tökmagropogós kiválóan prezentálta hazánk egyik kedvenc cukrászati alapanyagát, a lychee jelenléte pedig a nemzetközi gasztronómiai ízvilág felé vitte el a kreációt.

A második versenyszám egy fagylalttorta elkészítse volt, amelyből összesen 3, egymással teljesen megegyező darabot kellett elkészíteni.

A magyar hagyományokat követve itt a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg, édes tejfölhab fagylalt, vaníliás túró fagylalt, édes-fahéjas morzsa, valamint egy enyhén sós, barackos cremeux kíséretében. A verseny során nem csak a torta kinézetét, hanem a vágási felületet is pontozta a zsűri.

A harmadik versenyszám egy monodesszert volt, amelyet meghatározott méretű és súlyú pohárban kellett a zsűri elé tálalni. A magyar csapat követve az erdő vonatkozást, egy toboz formájú desszert mellett tette le a voksát. Ez egy mogyoró fagylaltból, egy enyhén savanykás feketeribizli cremeux-ból, egy feketeribizli mousse-ból, valamint egy tonkababos mogyoró cremeux-ból és mogyoró mousse-ból állt. Ezt megkoronázta egy édes, mogyorós morzsa a desszert körül, amelyet a csapattagok egy málna-áfonya-ibolya zselével egészítettek ki. A tálalást sem bízták a véletlenre, ugyanis az egész desszert egy üvegbúra alatt csücsült, amelyet erdei gyümölcs füst vett körül.

fehér asztalon zöld növények

Az utolsó napon a csapatnak prezentálnia kellett egy úgynevezett „ropogós szobrot”, amelyet karamellből és grillázsból kellett felépíteni. A magyar csapat egy mesebeli fát álmodott meg, melynek magassága elérte az 1,25 métert, kiegészítve fújt és húzott cukortechnikákkal. A verseny megkoronázásként minden korábban bemutatott terméket egy 120 cm átmérőjű büféasztalon kellett prezentálni. Ennél a versenyszámnál különös odafigyeléssel pontozták a bírák a kreativitást, a témához való kapcsolódást, valamint az esztétikai jegyeket.

Irány a fagylalt világbajnokság!

A pontozási rendszer nagyon összetett volt, hiszen a versenyben, az íz, az állag, valamint a hidegérzet többszörös szorzót kapott. Mindemelett pontozták az ízek harmóniáját, a külalakot, és a kreatív ízpárosításokat.

fagylalt, három fehér kabátos ember áll egy zászló mellett

A versenynek hatalmas volt a tétje, hiszen a 7 induló nemzet közül a zsűri csak 4 csapatnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze a kvalifikációt a jövő évi Gelato World Cup-ra (Coppa del Mondo della Gelateria) és képviselje saját nemzetét a világversenyen.

Magyarországnak sikerült, a dobogó 3. helyét szerezte meg és ezáltal egy gyönyörű bronzkupa tulajdonosa lett.

Így 2024 januárjában Magyarország is ott lesz a Fagylalt Világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát. Ott lesz többek között Taipei, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, Peru, Argentína, Olaszország, Németország és Ausztria.