Varázsoljuk újjá a sörünket egy hétköznapi fűszerrel!

2024. július 29.

Egyre divatosabb egy filléres fűszert szórni a sörbe. Tudományos magyarázat is van rá, miért lesz ettől finomabb a sör.

Andrea Rivera Wawrzyn, a thekitchn.com oldal szerzője egy érdekes jelenséget osztott meg minapi cikkében az olvasókkal. Nemrég egy nagyon meleg nyári napon New Yorkban élő nagynénje egy sört ajánlott neki hűsítőnek, előtte azonban sót szórt az üvegbe – és nem csak mutatóba. A próba jól sikerült, Andreának nagyon ízlett a sós sör.

A sör ily módon történő felturbózása egy egyszerű tudományos tényen alapszik. A só – azon túl, hogy saját ízzel is rendelkezik – kiemeli az ízeket. Nem véletlenül szoktak még a süteményekbe is tenni belőle egy csipetnyit. (És a margarita koktélnál is részben hasonló okok miatt kenik be a pohár karimáját.) Hasonló funkciót tud betölteni a citrom is, de az nem feltétlenül van otthon mindig. Az viszont kizárt, hogy a só hiányozzon a konyhából.

Egyetlen dologra kell ügyelni a sör sózásánál. Ilyenkor a szén-dioxid buborékok könnyebben összeállnak, ez pedig segíti a felhabzást, vagyis könnyebben kiszaladhat a hab – hívja fel a figyelmet a myrecipes.com oldal.

Végezetül említést kell tennünk a manapság újra divatba jött gose sörökről, amik „gyárilag” sós ízvilágúak. Ennek eredetéről és a ma kapható gosékról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Címlapfotó: Maria Benitez / Unsplash