A drónos növényvédelem dilemmái egy növényvédelmi drónpilóta szemével

2024. március 31.

Sok a tévhit a drónos növényvédelem hatékonyságával és mikéntjével kapcsolatban – állítja Varga Áron növényvédelmi drónpilóta a vince.hu oldalnak küldött írásában.

2024. március 19-én a vince.hu hosszabb cikket közölt a szőlőben alkalmazott drónos növényvédelemről. Az ott leírtakat szeretném pár gondolattal kiegészíteni.

Magyarországon a növényvédelmi drónpilóta képzést kínáló iskolák és ebből kifolyólag sok drónnal permetező cég állítja, a drónnal való kijuttatás alkalmával lehet a permetszer dózisát csökkenteni a földi növényvédelemhez képest. Véleményem szerint ennek nincs valóságalapja, pusztán marketingfogásról van szó.

Ma a piacon két különböző cseppképző metódus érhető el. A hidraulikus és a mechanikus. A hidraulikus rendszer fő problémája, hogy nincs két egyforma cseppméret. Így a dózis csökkentésére biztosan nem alkalmas. Ezen az elven működnek többek között a DJI Agras T10/T20/T30-as szériájú permetező drónok. A mechanikus technológia elvileg lehetővé tudná tenni az egyforma cseppméretet, ennek kísérleteit viszont nehéz kivitelezni. Ki kell tapasztalni, valóban elég-e a kevesebb vegyszer, vagy sem. Különösen nehéz ez úgy, hogy nincs két egyforma év, két egyforma csapadékmennyiség. És persze ott a kérdés, a vegyszergyártóknak egyáltalán érdekében áll-e kevesebb szert eladni.

A másik vitatott kérdés a sebesség, illetve hogy milyen irányból közelítjük meg a szőlősorokat. Sokan azt gondolnák, a legjobb megoldás, ha a drónok a sorok felett repülnek azokkal párhuzamosan. Ez azonban csak a leggyorsabb. Márpedig egy szolgáltatónak nyilván az az érdeke, hogy egy nap a lehető legtöbb munkát el tudja végezni. Így viszont a védelem kárára fog ez átfordulni. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy a sorokkal párhuzamos repülésnél a drón rosszabbul viselkedik. Ritka, hogy az egész táblában centiméterre ugyanakkorra sortávok legyenek, viszont már pár centi különbségnél is összezavarodik a talajkövető radar. Ráadásul a párhuzamos mozgásnál alacsonyabban kell repülni, ami növeli a drón sérülésének esélyét.

Összességében azt kell mondanom, ügyfeleim és a saját állaspontom szerint is a drónnal való permetezés se nem jobb, se nem rosszabb, mint a földi módszerrel történő kijuttatás.

A cikkel ellentétben nem gondolnám, hogy mérnöknek kell lennie a permetező drónpilótának, de az biztosan nem tesz jót ennek a még éppen kialakulóban lévő új szakmának, hogy most mindenki próbálja magát pilótává kiképezni. A hobbi drónosokról nem is beszélve, akik automata üzemmódban körbe repülnek egy épületet és utána azt gondolják, mindent tudnak a drónokról.

A permetező drónpilóta munkája nagyon összetett. Érteni kell a drónhoz, a növényvédelemhez. Mind a kettőhöz magas szinten. Az is elgondolkodtató, hogy ahhoz képest, hogy drónra egyetlen konvencionális növényvédő szert engedélyeztek eddig, mennyi állítólagos szakképzett drónpilóta kínálja szolgáltatásait…

Szerző: Varga Áron, növényvédelmi drónpilóta
Címlapfotó: Gianluca Primon / Unsplash

A vince.hu örömmel fogadja az italkultúra és a gasztronómia aktuális trendjeivel, jelenségeivel kapcsolatban megfogalmazott véleményeket. A vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ám fontosnak tartjuk a szakmai párbeszéd támogatását. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a beérkezett írásokat szerkessze, azok tartalmának és mondanivalójának megőrzése mellett.