2025-ben is összeállították a legjobb magyar éttermek listáját

2025. október 12.

A csillagok gáláján számos budapesti és vidéki vendéglátóhely részesült elismerésben.

2025. október 9-én bemutatták a MICHELIN Guide Hungary 2025-ös kiadását, amely az ország legjobb éttermeit emeli ki. Két kétcsillagos, nyolc egycsillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand és 55 ajánlott étterem került reflektorfénybe.

A magyar gasztronómia két stabil csillaga, a Stand és a Platán Gourmet idén is megőrizte két Michelin-csillagát. A Stand – Széll Tamás és Szulló Szabina vezetésével – továbbra is a modern magyar konyha zászlóshajója, ahol a kifinomultság, a precizitás és az ízek mélysége tökéletes harmóniát alkot. A tatai Platán Gourmet Pesti István irányításával ismét bebizonyította, hogy vidéken is lehet világszínvonalú fine dining élményt teremteni. A Stand sommelier-je, Varga Norbert, a Michelin különdíját, a Sommelier Awardot is elnyerte.

A Michelin Guide idei válogatásában nyolc egycsillagos étterem szerepel – mindegyik megtartotta rangját, ami a magyar gasztronómia érettségét és állandó minőségét mutatja. Az egycsillagos helyek között találjuk a 42 Restaurant (Esztergom), Babel, Borkonyha, Costes, Essência, Pajta (Őriszentpéter), Rumour by Rácz Jenő és a Salt éttermeket. A Salt és a Pajta ráadásul a környezettudatos gondolkodásért járó zöld csillagot is magáénak mondhatja. A Pajta étterem Őriszentpéteren, amely korábban már szerepelt a Guide ajánlásában, 2025-re csatlakozott a Green Star Community közösséghez is. Idén összesen hat magyar étterem érdemelte ki a zöld csillag minősítést: Pajta, Graefl Major (Poroszló), Onyx Műhely, Salt, Villa Kabala (Szigliget) és Natura Hill (Zebegény).

A Tokaji borvidéken, a 900 lélekszámú Rátkán működő Padi Étterem – Gerák Máté vezetésével – az idei év egyik legörömtelibb sikertörténete. A Michelin Guide inspektorai az „Év új nyitása” díjjal ismerték el az éttermet, amely a helyi alapanyagokra, a letisztult ízekre és a modern technológiák harmóniájára épít. A Padi megjelenése a Michelin-világban újabb mérföldkő a vidéki gasztronómia számára.

A Michelin Bib Gourmand elismerés idén is azokat a helyeket emelte ki, ahol az ár-érték arány példaértékű. A 13 díjazott étterem között több ismert név és két új szereplő is található: Iszkor (Mályinka), Újváros Bisztró (Szarvas), N28 Wine and Kitchen (Budapest), Góli (Budapest), Platán Bisztró (Tata), Macok Bistro (Eger), Morzsa (Pécs), Casa Christa (Balatonszőlős), Sparhelt (Balatonfüred), Kistücsök (Balatonszemes), Anyukám Mondta (Encs), valamint az új belépők: 94’ Konyha & Bár és Cabrio Étterem (Budapest).

A Michelin-ajánlott éttermek kategóriája idén 55 magyar helyet tartalmaz, köztük számos újdonságot: Bibo Budapest, Dereszla Bisztró (Bodrogkeresztúr), Fausto’s Étterem, Lokal at the Lake (Fonyód), Majorelle (Budapest), Padi Étterem, Petrányi (Csopak) és Tiszavirág Étterem (Szeged). Ez a lista a magyar gasztronómia sokszínűségét és regionális erősségeit is megmutatja – az elegáns fővárosi helyektől a Balatonig, az Őrségtől a Tiszántúlig.

A Service Award díjat Ráduly Róbert és az UMO Étterem csapata kapta a kimagasló vendéglátói élményért. Az Év Fiatal Séfje díjat Pallag Dávid, a Rutin (Budaörs) séfje nyerte el, míg a Sommelier Awardot a Stand sommelier-je, Varga Norbert vihette haza. Mindhárom elismerés az emberi oldal fontosságát hangsúlyozza: az elhivatottságot, a tudatosságot és a szenvedélyt, ami a magyar gasztronómia fejlődését mozgatja.

Szerző: Szépfy-Gőgh Csilla
Címlapfotó: Michelin Guide