Borvásárlás: 5 apró trükkel szuper tételekhez juthatunk jó áron

2022. november 26.

A borvásárlás egyre nehezebb, hiszen a választék szinte napról napra duzzad. Van azonban pár apró trükk, amivel segíthetünk magunkon.

Szupermarketben, szaküzletben egyaránt hatalmas borválasztékkal találkozni ma már. A választásunkat ráadásul rengeteg módon (elhelyezés, feliratok, akciók) próbálják befolyásolni a kereskedők saját érdekeiknek megfelelően. Ha szeretnénk biztosra menni, hogy valóban a magunk számára legideálisabb tételt válasszuk ki, érdemes bizonyos szabályokat betartani. A Falstaff gyűjtött össze öt tippet, amik segítenek abban, hogy biztosan ne nyúljunk mellé.

1. Saját út

Aligha fogunk manapság olyan boltot vagy borbárt találni, ahol nincs prosecco, Irsai Olivér vagy éppen legalább egy egri vagy villányi vörösbor. Ez egyrészt biztonsági játék, másrészt akár drága mulatság is lehet, hiszen az eladók is tisztában vannak vele, hogy ezeket ártól függetlenül sokan fogják választani. Legyünk hát merészek, ha van rá lehetőség, olykor próbáljunk ki egy királyleánykát, vagy traminit (az Irsai helyett), egy nem olasz habzót (a prosecco helyett) és egy kunsági vagy soproni vörösbort (a villányi és egri helyett).

2. Feltörekvő tehetségek

A borászok között is vannak sztárok, akik ezt általában érvényesítik is a borok árában. Olvassunk sok tesztet, VINCE Magazint, járjunk borkóstolókra, ezeken a felületeken mindig feltűnnek új arcok. Beszélgessünk hasonló érdeklődésű barátainkkal, hátha az elmúlt hétvégét éppen valamelyik borvidéken töltötték és eljutottak kisebb, ismeretlen, de nem kevésbé jó pincészetekhez is.

3. Borvásárlás kellő rugalmassággal

Ahogy vannak hype-olt borászok, úgy vannak hype-olt országok és borvidékek is. Próbáljuk Franciaország és Olaszország helyett Chilét, Argentínát, Dél-Afrikát vagy éppen a balkánt. Hazai vidékre evezve: a (még) kevésbé felkapott borvidékek közé tartozik a már korábban említett Kunság mellett Mór, Hajós-Baja, Tolna, Bükk, Csongrád és Zala.

4. Tervezés

A bor jól tárolva minimum hónapokig, de olykor évekig is a csúcson marad. Ez jó hír, hiszen így a kiszemelt tételekből betárazhatunk akkor, amikor éppen akciósak (ez készletkisöprésnél, új évjárat megjelenésekor a leggyakoribb). Amikor pedig jönnek a vendégek, csak előkapunk egy palackot. Étterem, borbár esetén is érdemes előre tervezni. Ha már eldőlt, hol találkozunk az ismerősünkkel, nézzük át a borlapot még indulás előtt. Sokkal nagyobb így az esélye, hogy a számunkra megfelelő tételt választjuk, mint ha helyben a beszélgetésbe, ünneplésbe belefeledkezve kéne gyorsan dönteni.

5. Borvásárlás & betárazás

Ha megtaláltuk a kedvencet, akkor azt ne sajnáljuk magunktól. Ha nem is olcsó, legalább biztosan azt az élményt kapjuk, amit egy bortól elvárunk. Ha az előző szabályt betartva ráadásul még akciósan is jutunk hozzá, az még jobb. Kedvezmény egyébként „hétköznapi” vásárlásnál is jöhet, ha elég sokat vásárolunk belőle. Bátran kérdezzünk rá a kereskedőnél, van-e az a mennyiség, amennyinél már olcsóbban adja az adott tételt.

Címlapfotó: Benjamin DeYoung / Unsplash