A sütés nélküli mogyorós sütemény, amiért még a mókus is lejön a fáról
2023. szeptember 28.
Fenséges mogyorós sütemény alig pár összetevőből, mindössze 15 perc alatt, sütés nélkül? Létezik!
A mogyoró és a csokoládé kombinációja nagyszerű desszertalapanyag: előhozza az édes és a sós ízvilág pikáns párosítását. Az alábbi – sütést nem igénylő – TheKitchn receptnél pedig mindössze öt hozzávalóra és 15 percre lesz szükségünk a csodás végeredményhez.
Mogyorós sütemény
Hozzávalók
- 250 gramm + még 2 teáskanál krémes mogyoróvaj
- 110 gramm ropogós (háztartási) keksz
- 400 gramm porcukor, ami megédesíti és besűríti a mogyoróvajat;
- 110 gramm sózott vaj (vagy sózatlan vaj és egy negyed teáskanál só)
- 150 gramm étcsokoládé-pasztilla (a sütemény tetejére egy kevés mogyoróvajjal kevert olvasztott csokoládét kenjünk)
Így készül
- A plusz mogyoróvajat és az étcsokoládét leszámítva mindent öntsünk össze
- Használjunk egy nagyjából 20×20 centiméteres sütőformát.
- Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, hiszen ezáltal nem fog beleragadni a sütemény és megkönnyíti a szeletektörténő kivételét. Miután kivettük őket a tepsiből, vágjuk 16 darabra.
- Használjunk sima mogyoróvajat. A házi készítésű mogyoróvajban (és néhány természetes mogyoróvajban) lévő olaj kiválik, ezért ezek nem megfelelő választások ehhez a recepthez.
- Alkalmazzunk sodrófát vagy húsklopfolót, és ezzel törjük finom morzsává a kekszet és utána tegyük a mogyoróvajunkba.
- A mogyoróvajas réteget kenjük szét a tepsiben spatulával. Ha a mogyoróvajas keverék túl ragacsos lenne, akkor előbb hűtsük le ezt.
- Keverjük a mogyoróvajat az olvasztott csokoládéforgácsba. Az olvasztott csokoládéba kevert néhány evőkanál mogyoróvaj segít megszilárdulni, de nem fog repedezni.
- Variálhatjuk az összetevőket, hiszen bármilyen ropogós keksz, ostya megfelel a célnak. Továbbá a félédes csokoládéöntet helyébe akármilyen csokiforgácsot használhatunk, ízlés szerint ehhez a ínycsiklandozó desszerthez.
Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Jackie Hope / Unsplash