A híres müncheni reggelit bárki otthon is kipróbálhatja – érdemes!

2023. június 26.

Az egyik „legnémetebb” fogásnak számít. Létrejöttéhez kellett 150 éve egy furcsa véletlen is München városában.

Világszerte szinte minden országnak megvan a saját reggeli rutinja. A franciaországi Lyonban például nem ritka, hogy borral és állati belsőségekkel indítják a napot. Törökországban bevett szokás, hogy egy 9 fogásos tál kerül az asztalra a nap elején. A Weißwurstfrühstück néven ismert, kolbászból, sörből és perecből álló tradicionális reggeli pedig talán még Németország területén belül is a „legnémetebb” fogásnak számít.

Ha napunk elején betérünk egy igazi bajor sörözőbe, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a klasszikus bajor fehérkolbászból, mustárból és perecből álló reggelit. Mindezt, szintén a helyi szokásokhoz hűen, egy jó hideg búzasörrel érdemes leöblítenünk. Az egyik legalkalmasabb hely erre a München déli végén található Gaststätte Großmarkthalle. A testvérpár Ludwig Wallner és Gabi Walter által üzemeltetett fogadó híre még a BBC-hez is eljutott, nemrég a brit hírcsatorna újságírója is elzarándokolt oda. A duó 1999-ben vette át az üzletet a szülőktől. Az idézett cikkben elmondták, azóta sem változtattak sokat a helyen. Érdekessége, hogy Wallner az egyetlen olyan vendéglátó a városban, aki hentesként is dolgozik. Minden reggel korán kelve kézzel készíti el a titkos családi recepten alapuló kolbászokat, melyekhez az alapanyagokat nagyrészt a helyi piacról szerzi be.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gaststätte Großmarkthalle (@gaststaette.grossmarkthalle) által megosztott bejegyzés

Hétköznaponként főleg éhes kereskedők és a piacról idetévedt vendégek teszik ki a forgalmat, de hétvégére megjelennek a „nagyasztalos” családok és baráti társaságok.

A Weißwurstfrühstück igazából több, mint egy egyszerű étkezés. Az étel a helyiek számára ürügyként szolgál egy kötetlen összejövetelre a reggeli kávézás után, de még az ebéd előtt. Habár sokaknak furcsa lehet a délelőtti alkoholfogyasztás, Theresa Portenlänger müncheni bártulajdonos szerint a helyiek elsősorban nem alkoholként, hanem egyszerű élelmiszerként tekintenek a sörre – pont úgy, mint a kenyérre.

München és a véletlenek

A borjúból, szalonnából és hagymából készült, gazdagon fűszerezett fehérkolbász eredetét rejtélyek övezik. Olyannyira, hogy a legvalószínűbb magyarázat szerint véletlenül született meg. A legenda úgy tartja, hogy 1857-ben egy fiatal müncheni vendéglős, Sepp Moser kifogyott a kolbászához használt birkabélből, így végül sertéshúsból készítette el őket. Mivel Moser félt attól, hogy a kolbászok szétpukkadnak majd sütés közben, úgy döntött, inkább vízben főzi meg azokat.

Mára a Weißwurstfrühstück az első dolog, amit a helyiek szerint érdemes kipróbálnia az idelátogató turistáknak. Ám a javaslattal egy figyelmeztetés is jár: a kolbász bőrét mindenképpen le kell szedni, mielőtt elfogyasztjuk azt. A végképp profik mindazonáltal ki is tudják szívni a bélből a lényeget.

Címlapfotó: Joshua Kettle / Unsplash