Íme a fűszer, amiből pár csepp csodát tesz minden süteménnyel

2022. december 22.

Létezik egy könnyen beszerezhető fűszer, amit csak kevesen használnak, pedig minden süteményt feldob.

Nem is olyan régen még egyértelműen a vanília uralkodott az aromák földjén. Mindenben megtalálható volt a süteményektől kezdve, a csokifalatkákon át a testápolókig. Most azonban, úgy tűnik, eljött az ideje, hogy átadja a helyet valami másnak. Megérkezett a mandulakivonat, hogy újraírja a recepteket – olvasható a Life Hacker minapi cikkében.

Míg a vaníliakivonatot szinte arra „tervezték”, hogy a háttérben meglapuljon, a mandulakivonat egy igazi fűszer sztár, ami az ízek középpontjába kívánkozik. Édes, kicsit cseresznyés aromatika jellemzi némi malátás, karamellás jeggyel. Mindeközben nincsen meg benne az a kesernyés beütés, amit a valódi mandulához szoktunk társítani. Érdemes kísérletezni a vanília mandulakivonatra cserélésével, akár a megszokott sütemény receptekben is. Ha elsőre ez túl bátornak tűnő lépés, kipróbálható, hogy a szokásos vaníliakivonat adag felét helyettesítjük mandulakivonattal.

Korábban bemutatott receptjeink, amiben a vanília mandulára cserélhető

Szuper krémes bourbon varázs
Mézeskalács trüffel
Alma cideres sütemény
Kókuszbomba tojáslikőr
Kávés sütemény

A mandulakivonat minden édes recepthez remekül illik. Sőt, még néhány sóshoz is, ilyenek a sós aprósütemények, kalácsok, kiflik. Már egy fél teáskanálnyi feldobja a süteményeket, a megszokott receptek is teljesen új értelmezést nyernek. Valószínűleg a vendégek nem akarják majd abbahagyni a kérdezősködést, hogy megtudják, milyen titkos összetevő került a nasikba idén.

Mihez jó az új fűszer?

A diós vagy egyéb magvas süteményekhez különösen jól illik a mandulakivonat, legyen szó pekándiós mogyorós kekszről, vagy dióba forgatott lekváros pignoli sütiről. A hatás olyan, mintha az adott diónak egy különleges koncentrátuma adódott volna a recepthez.

Mindazonáltal bátran kipróbálható muffinokhoz, pudingokhoz, habcsókokhoz, cukormázakhoz vagy palacsintához is. Illata kellemesen átjárja a gyümölcsös édességeket is, különösen a pitéket vagy a gyümölcskenyereket. A magallergiában szenvedőknek érdemes odafigyelni, mert a legtöbb mandulakivonat mandulaolajból készült. Jó hír viszont számukra, hogy lehet találni mandulatartalom nélküli aromát is a boltok polcain. Erről legegyszerűbben a csomagoláson vagy a gyártó oldalán tudunk megbizonyosodni.

Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash