Mindenki rosszul tárolja a konyhában az olajat
Jelentősen meghosszabbíthatjuk az olaj élettartamát, ehhez egyetlen szabályt kell csak betartani.
Nemrég arról írtunk, milyen csomagolásban érdemes olívaolajat vásárolni. Sokan nem tudják, de az is jelentősen befolyásolja a népszerű alapanyag élettartamát, hogy milyen körülmények között tároljuk. A legtöbben hajlamosak vagyunk a tűzhelyhez közeli polcon pihentetni, ám valójában ezzel jelentősen lerövidítjük a szavatosságát.
Az olívaolajat érdemes szobahőmérsékleten, vagy annál egy kicsivel hűvösebb helyen tárolni. Az ideális hőmérséklet számára a 18 Celsius fok. Főzéskor a tűzhely környékén ennél jóval magasabb hőmérséklet uralkodik, a nagy hő hatására pedig az olaj sokkal gyorsabban megromlik. Éppen ezért a legjobb, ha egy zárt, hűvös szekrényben tartjuk és csak közvetlenül a használat előtt vesszük elő.
Az olívaolajunk állapotát úgy csekkolhatjuk legegyszerűbben, ha megszagoljuk. Ha eltűnt, vagy kesernyéssé vált a jellegzetes illata, akkor minden bizonnyal tönkrement.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Roberta Sorge / Unsplash