Mindenki rosszul tárolja a konyhában az olajat

2025. április 05.

Jelentősen meghosszabbíthatjuk az olaj élettartamát, ehhez egyetlen szabályt kell csak betartani.

Nemrég arról írtunk, milyen csomagolásban érdemes olívaolajat vásárolni. Sokan nem tudják, de az is jelentősen befolyásolja a népszerű alapanyag élettartamát, hogy milyen körülmények között tároljuk. A legtöbben hajlamosak vagyunk a tűzhelyhez közeli polcon pihentetni, ám valójában ezzel jelentősen lerövidítjük a szavatosságát.

Az olívaolajat érdemes szobahőmérsékleten, vagy annál egy kicsivel hűvösebb helyen tárolni. Az ideális hőmérséklet számára a 18 Celsius fok. Főzéskor a tűzhely környékén ennél jóval magasabb hőmérséklet uralkodik, a nagy hő hatására pedig az olaj sokkal gyorsabban megromlik. Éppen ezért a legjobb, ha egy zárt, hűvös szekrényben tartjuk és csak közvetlenül a használat előtt vesszük elő.

Az olívaolajunk állapotát úgy csekkolhatjuk legegyszerűbben, ha megszagoljuk. Ha eltűnt, vagy kesernyéssé vált a jellegzetes illata, akkor minden bizonnyal tönkrement.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Roberta Sorge / Unsplash