chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Rengeteg turista egy „magyar” étel miatt utazik Horvátországba!

2023. július 21.

Megéri több száz kilométert utazni érte. Déli szomszédainknál ugyanis egy hatalmas csavar is van az receptben.

A török hódoltság periódusa számos balkáni, illetve kelet-európai ország kulináris történelmére rányomta a bélyegét. Az egyik ilyen meghatározó étel a szárma, ami tulajdonképpen egy összefoglaló név a szőlőlevélbe vagy káposztalevélbe csomagolt rizses és/vagy húsos fogásokra.

Természetesen található leágazás Horvátországban is, ahol a Sinj városából eredő Sinjski Arambašići néven ismert töltött káposzta évente egyre több ínyencet csábít az országba. A Sinjski Arambašići neve a török harambaša szóra vezethető vissza. A chasingthedonkey szerint annyit tesz: a „hadsereg vezetője”. Ezt minden bizonnyal az indokolja, hogy a káposztatekercsek tálaláskor apró katonákra hasonlítottak.

Na de nem pontosan így néz ki a mi töltött káposztánk is? A két étel bár a közös múlt miatt kísértetiesen hasonlít, az eltérő eredetterületnek köszönhetően másképpen fejlődtek.  A törökök szármáját a Kárpát-medencében és a Balkánon is újragondolták, az előbbi helyen született meg a hazai séfeket egészen a Michelin-csillagig repítő magyar, utóbbi régióban pedig a horvát töltött káposzta. Míg itthon az étel többek között darált sertéshús és rizs hozzáadásával készül, addig a sinji verziót elsősorban késsel aprított marhahúsból készítik. Itthon javarészt „köretként” is a gazdag ízvilágú káposztát és annak levét használjuk, a horvátok ételét viszont gyakran krumplipürével tálalják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

jedemdoma.hr (@jedemdoma.hr) által megosztott bejegyzés

Közös pontok is vannak persze a két ételnél. Ilyen például az, hogy mindkét országban rájöttek az ősök, a tejföl és a kenyér kiváló kiegészítése a fogásnak. Érdekesség, hogy a horvát turisztikai ügynökség cikke szerint az ételt olyan, számunkra talán szokatlan fűszerek hozzáadásával készítik, mint a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg. Ráadásul ahhoz, hogy a tekercsek jól összeálljanak, egy felvert tojást is beleraknak. Persze a só és a bors sem marad ki a receptből, de a fenti fűszerek miatt a horvát fogásnak más ízhatást kelt, mint amire egy magyar vendég számítana.

Ha kedvet kaptunk hozzá, az alábbi receptből el is készíthetünk egy igazi Sinjski Arambašićit.

Sinjski, azaz horvát töltött káposzta

Hozzávalók (20-25 darabhoz)

  • 700 g marhanyak
  • 300 g sertéskaraj
  • 150 g füstölt bacon
  • 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk petrezselyem
  • 1-2 csipet őrölt szerecsendió és fahéj
  • 1 citrom héja
  • 1 fej savanyú káposzta
  • kolbász (eredetileg: kransky kolbász)
  • só, bors (ízlés szerint)
  • burgonya (0,5-1 kiló, amennyit előre el szeretnénk készíteni)

Így készül

  1. Vágjuk apróra a marhanyakat és a karajt
  2. Egy tálba keverjük össze a húsokat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a füstölt szalonnát és a petrezselymet. Adjuk hozzá a fűszereket, a reszelt citromhéjat és tegyük be a masszát egy órára a hűtőbe.
  3. Készítsünk elő körülbelül 20-25 savanyított káposztalevelet. Ha túl sósak lennének, nyugodtan mossuk le őket vízzel.
  4. Hámozzuk meg a burgonyát, rakjuk fel főni és készítsünk belőle burgonyapürét.
  5. A maradék káposztát vágjuk apróra, ennek a felét pedig rakjuk bele abba a (nagyobb) lábosba, amiben az ételt fogjuk főzni.
  6. Készítsük el a tekercseket. Egy tekercsbe nagyjából egy evőkanállal rakjunk a töltelékből, ezután pedig igyekezzünk szorosan összetekerni őket.
  7. Az előbb használt lábosba rakjuk bele a tekercseket, majd a felaprított káposzta maradékát is.
  8. Rakjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott kolbászt is és töltsünk a lábosba annyi vizet, hogy befedje az egészet.
  9. Alacsony lángon, nagyjából 2 óráig főzzük.
  10. Ezt követően krumplipüré ágyon tálalhatjuk is.

(Forrás: chasingthedonkey.com)

Címlapfotó: Barbare Kacharava / Unsplash