Kár kidobni: eddig hulladékként kezeltük, de most kiderült, valódi szuperélelmiszer
Egy olasz kutatás szerint valódi kincs, amit eddig hulladéknak gondoltunk.
A római Sapienza Egyetem nemrégiben végzett kutatása szerint az olívaolaj-sajtoló üzemek szennyvize jótékony vegyületeket tartalmaz, így érdemes lehet fogyasztani belőle. Az olívaolaj-sajtoló üzemek szennyvize (olive mill wastewater, OMW) nem más, mint egy erősen savas melléktermék, mely az olívaolaj előállítása során keletkezik.
Nagy mennyiségben tartalmaz szerves anyagokat, polifenolokat és zsírt – a római kutatók pedig most arra is felhívták a figyelmet, hogy oligogalakturonidokban is gazdag, mellyel a növényvédelemben játszhat szerepet.
Sőt a szakemberek úgy vélik, az OMW jótékony hatású antioxidánsai és biológiai vegyületei segíthetnek felvenni a harcot a kórokozókkal, javítani az egészségügyi állapotunkat – írja a Magyar Mezőgazdaság a Food&Wine oldalra hivatkozva.
Bármennyire is bizarrul hangzik, a mellékterméket valójában már most is hasznosítják: a belőle kinyert polifenolokat táplálék-kiegészítőkhöz, funkcionális élelmiszerekhez adják, valamint természetes tartósításra is bevetik, mivel antioxidánsai segítenek megakadályozni az élelmiszerek oxidációját.
Olívaolaj helyett szennyvíz?
És hogy miért lehet jobb választás magánál a kész olívaolajnál? – teszi fel a kérdést a cikk. Bár nagyrészt ugyanazok a jótékony vegyületek találhatóak meg bennük, az OMW jóval nagyobb koncentrációban tartalmazza azokat, mivel vízoldékony vegyületekről van szó. Egyes kutatások szerint az OMW akár tízszer több polifenolt is tartalmazhat, mint az extra szűz olívaolaj. Ezen felül az OMW az olívabogyónál és az olívaolajnál is nagyobb mennyiségben tartalmaz hidroxitirozolt, mely az egyik legerősebb antioxidáns hatású vegyület. Bevitele révén támogathatjuk a szívet, csökkenthetjük a gyulladást, javíthatjuk az agyműködést, ezen felül savai a bél mikrobiomjának is kedveznek.
Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, az OMW nem tartalmaz olyan mennyiségben egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat, mint az olívaolaj. Így bár vannak előnyös tulajdonságai, mégsem válthatjuk ki vele magának az olajnak a fogyasztását.
Nem valószínű, hogy hamarosan a boltok polcain is találkozhatunk OMW termékekkel, ám néhány vállalattól már most is beszerezhetik a kíváncsi fitnessz-őrültek. Ilyen például az Olive Mill Water Company, mely a világ bármely pontjára kiszállítja fermentált OMW italait. A szakemberek azt ajánlják, „shotként” fogyasszuk, de belekeverhetjük gyümölcslébe vagy smoothieba is, ha önmagában túl keserűnek találnánk.
Semmiképp nem szabad túlzásba esni, ha ugyanis megszaladunk a mennyiséggel, az emésztési zavarokat, hasmenést okozhat. Nagyjából napi 20-25 ml az ideális mennyiség belőle.
Címlapfotó: Daniele La Rosa Messina / Unsplash