Íme, ők öten a Kárpát-medence legjobb borászai!

2024. április 10.

Április 27-én kiderül, hogy ki lesz közülük a Borászok Borásza!

Délvidék, Pannonhalma, Tokaj és Villány a döntőben – lezajlott a Borászok Borásza elsőkörös voksolása. Lássuk, hogy kik kerültek az ötös döntőbe, kiknek szurkolhatunk április 27-én, a dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnökségével megrendezett Borászok Borásza Díjátadó Gálán!

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját március 1-én hozták nyilvánosságra. Azzal egy időben el is indították az elsőkörös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van. Ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az elsőfordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a Szerémségben (Délvidéken), Pannonhalmán, Tokajban és Villányban is. Innen származnak, itt alkotnak ugyanis a döntősök.

A Borászok Borásza 2024 öt jelöltje

BÁRDOS SAROLTA, BALASSA ISTVÁN, IPACS SZABÓ ISTVÁN, LIPTAI ZSOLT ÉS MAURER OSZKÁR. Olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját. Ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest.

A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza. A civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), KÉZDY DÁNIEL (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), DR. SZIGETHY GÁBOR (Kossuth-díjas magyar színháztörténész, rendező, egyetemi tanár), WOJCIECH BOŃKOWSKI (Master of Wine, Tokaj szakértő).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra a borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1 millió forintot tudnak nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

A visszaszámlálás már elindult. Április 27-én kiderül, hogy ki nyeri a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 18. Borászok Borásza!

Címlapfotó: Thomas Martinsen / Unsplash