Lapajánló: már kapható a Vince magazin augusztusi lapszáma

2024. augusztus 16.

Ehavi tesztünkben dél-szlovákiai borokat kóstoltunk; a régió, amely a történelmi Felvidék része, bővelkedik kiváló termést adó szőlőültetvényekben. Aztán megnéztük azt is, hogy mit tud a tokaji, ha szlovák; egy kis, egy közepes és egy nagy borászatot meglátogatva készítettünk pillanatfelvételt. Ajánlunk nem mindennapi gasztro csemegéket, valamint két fesztivált – egyet Budapesten, egyet Tállyán –, ahová mi is ellátogatunk. Borászinterjúnkban Balassa Istvánnal beszélgettünk.

Dél-Szlovákiában teszteltünk

Ebben a hónapban a dél-szlovákiai borvidéken járt tesztelő csapatunk. A Duna, Garam és Ipoly folyók völgye vulkanikus talajával, egyedi klímájával igazán emlékezetes borokat ad. Többgenerációs borászcsaládok és kísérletező fiatal tehetségek együtt dolgoznak a borvidék jó hírnevén. Tesztünk legizgalmasabb témáját a helyben nemesített szőlőfajták adták.

Dél-Szlovákia teszt, magazin
Fotó: Dancsecs Ferenc

Mit tud a tokaji, ha szlovák? 

A szlovákiai Tokaji borvidék nagyjából egy évtizede állt meredek fejlődési pályára. Újságírónk, Geri Ádám egy kis, egy közepes és egy nagy borászatot meglátogatva készített pillanatfelvételt.

Szlovák tokaji
Fotó: Dancsecs Ferenc

A furmint legvagányabb arca

Borokra hulló díjeső, pozicionálás, filozófia, éghajlatváltozás és Marty McFly, a csopaki-mádi kacsa, aki meghódította még a legfiatalabb borfogyasztó réteget is. Az ország egyik legelismertebb borászánál, Balassa Istvánnál jártunk Mádon. István szerint a borász hivatás vetekszik James Bond mindennapjainak izgalmaival – hogy pontosan mit is ért ezalatt, október 24-én a budapesti VIRTU Étteremben elmeséli. A Vince Borműhelyére itt lehet jegyet vásárolni.

Balassa István
Balassa István
Fotó: Csomor Alexander

Nem kell mindig kaviár?

A kaviár és az osztriga olyan izgalmas ínyencségek, amelyek csak ritkán kerülnek az asztalunkra. Amikor viszont ilyen kiváltságos helyzetbe kerülünk, érdemes felkészülten fogadni őket. A legelismertebb hazai szakértőktől kértünk eligazítást.

kaviár
Fotó: Arany Kaviár Étterem

A jó fagyi matekozással kezdődik

Hetek, hónapok, vagy akár évek munkája is benne lehet egy olyan fagyiban, amelyre sokáig emlékszünk, amely miatt akár vissza is térünk egy fagyizóba. Egy bort is tartalmazó fagyira ez pláne igaz, mert a borban lévő alkohol extra matekozást igényel a cukrásztól. A Káli-medencében már lassan klasszikusnak számító borfagyi megálmodójánál és az idei Balaton fagyijának választott diós-fügés-boros kreáció készítőjénél jártunk.

Vadócz Jenő cukrász
Vadócz Jenő cukrász
Fotó: Tiefenthaler Eszter

Három nap Tokaj-Hegyalja szívében

Kerekdomb. Már önmagában is izgalmas, érdekes meghatározás. Teli sejtelmes bizonytalansággal. Ám, ha hozzátesszük a fesztivál főnevet – Kerekdomb Fesztivál –, még érdekfeszítőbb, még különlegesebb, még vonzóbb lehet a maga valóságában. Hiszen szeptember 13-tól 15-ig Tállya megtelik élettel, tartalommal, csábító programokkal.

Kerekdomb Fesztivál
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

Fesztivál a legszebb panorámával

Gyönyörű kristálypohárból kortyolni különleges tételeket a Budavári Palota területén, igazi kiváltság. Találkozzunk szeptember 12-15-én a 33. Budapest Borfesztiválon, ahol új borászatok mutatkoznak be, fejleszthetjük boros tudásunkat, és természetesen a finom falatok sem maradnak el.

Budapest Borfesztivál
Fotó: Budapest Borfesztivál


A Vince magazin elérhető országszerte augusztus 16-tól a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!