Ha nem akarunk kellemetlen meglepetést, egy dolgot sose tegyünk kedvenc sajtunkkal!

2024. április 26.

Tovább eláll, nem szárad ki – ehhez mindössze egy apró, de annál fontosabb szabályt kell betartanunk.

Akár házi pizzához használjuk, akár csak paradicsommal és olívaolajjal fogyasztjuk, a mozzarella sajt frissen az igazi. A sós folyadékban árult, bársonyos és puha változat tárolására viszont érdemes odafigyelni, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legfinomabb maradjon.

A friss mozzarella sajt apró vagy nagyobb darabokban, sós folyadékban kapható. Ettől egyrészt sokkal ízletesebb lesz, mint a száraz változat, másrészt viszont kicsit kényesebbé válik a tárolása.

A Daily Meal szerint érdemes úgy gondolni rá, mint a friss halra vagy húsra. Minél hamarabb fogyasztjuk el, annál élvezhetőbb lesz. Ennek megfelelően felbontás után mindenképp tároljuk valamilyen dobozban vagy üvegben. Ha műanyag, visszazárható tégelyben vásároltuk meg, nyugodtan hagyhatjuk abban. Ha viszont a zacskós változatot szereztük be, érdemes áttenni valamilyen masszívabb edénybe, miután kibontottuk.

Mindez a sajt nedvességtartalmával függ össze. Nagyon sokan leöntik a mozzarelláról a sós levet, amiben érkezik, pedig ez kulcsfontosságú a sajt eltarthatósága szempontjából. Éppen ezért mindenképp sós vízbe tegyük vissza a megmaradt sajtot, akkor is, ha az eredeti folyadék már elfogyott. Ilyenkor lehetőleg szűrt, enyhén sózott vizet használjunk. Ez nem fogja befolyásolni a sajt eredeti ízét.

És végül a legfontosabb: figyeljünk arra, hogy a mozzarella a lehető legkevesebb időt töltse szoba hőmérsékleten. Minél tovább hagyjuk ugyanis a konyhapulton, annál nagyobb az esély arra, hogy megváltozik a textúrája – és nem előnyére.

Címlapfotó: Andra C Taylor Jr / Unsplash