Ezért nem szabad paradicsomot a hűtőben tárolni!

2023. szeptember 14.

A nap érlelte, lédús paradicsom sokunk kedvence. Van azonban egy hiba, amit gyakran elkövetünk a tárolásával kapcsolatban.

Amennyiben maximális ízélményt szeretnénk, felejtsük el paradicsomaink lehűtését – ezzel a felütéssel kezdi minapi cikkét az iamafoodblog.com. Ha az egész paradicsomot berakjuk a hűtőnkbe, a hideg megváltoztatja mind az ízét, mind az állagát.

Mint írják, a paradicsom lisztessé és kásássá válik, miközben az íze is veszít intenzitásából. A hideg paradicsom „lehűlt” molekuláira nyelvünk receptorai nem reagálnak olyan érzékenyen, mint a szobahőmérsékletű társaik esetében. A molekulák ugyanis hűvösebb környezetben lelassulnak, kevésbé mozgékonyak. Ezzel szemben, amikor melegebb a közeg, körbe-körbe cikáznak és betöltik az egész szájüreget. (A hűtőben tárolás vélt előnyei egy másik alapvető élelmiszerünknél is tévesen bukkannak fel. IDE kattintva elolvasható, melyik élelmiszerről van szó.)

A teszt

Az iamafoodblog.com cikkében az állítás bizonyítása érdekében végeztek egy összehasonlító vaktesztet. Fogtak négy paradicsomot ugyanarról a szárról, és az alábbi módon tárolták őket:

  • A: hűtőben tárolva, majd kint hagyva, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen tálalás előtt.
  • B: szobahőmérsékleten tárolva, szobahőmérsékleten tálalva.
  • C: szobahőmérsékleten tárolva, majd tálalás előtt 4 órán át hűtőben hűtve.
  • D: hűtőben tárolva, hidegen tálalva.

Kóstolás után az eredmények a legjobbtól a legrosszabbig: B-C-A-D. A szobahőmérsékletű paradicsomnak sokkal édesebb íze és kellemesebb textúrája volt, míg a végig a hűtőszekrényben lévő paradicsomnak egyszerre volt nagyon vizes íze és kásás állaga.

A paradicsom tárolásának legjobb módja

Egyszerűen tartsuk a friss, egész paradicsomot a pulton, hűtés nélkül. Tegyük őket egy tálba, tányérra. Óvjuk őket a közvetlen napfénytől, és ne hagyjuk őket zacskóban.

Létezik két kivétel

A vágott paradicsom mindig, de mindig kerüljön a hűtőbe. A vágott paradicsom ízének reaktiválásához egyszerűen vegyük ki a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ezek után fogyasszuk el.

Másik kivétel: amennyiben otthonunkban nagyon meleg van, a hűtőszekrény lesz a legjobb hely, ahol tárolhatjuk a már túlérett paradicsomokat. Felvágni közvetlen a hűtőből való kivétel után ajánlott. A szabály viszont itt is ugyanaz: megenni csak szobahőmérsékletű paradicsomot érdemes!

Címlapfotó: Rodion Kutsaiev / Unsplash