Ez a tejtermék az egyik legkiválóbb fehérjeforrás – és még nagyon finom is!
33 százalék fehérjét tartalmaz, amit a gyártásához használt tej koncentráltságának köszönhet.
Kevéssé köztudatt, de a parmezán – különösen az eredeti Parmigiano Reggiano – kiváló fehérjeforrás. Egészen pontosan 33 százalék fehérjét tartalmaz, amit a gyártásához használt tej koncentráltságának köszönhet. A sajt érlelése során a víztartalom fokozatosan elpárolog, így az értékes összetevők, beleértve a fehérje arányát is, megnövekszik. Ennek eredményeként a parmezánban több fehérje van, mint a legtöbb más sajtfajtában – írja a Daily Meal.
Hozzá kell tenni, hogy a Parmigiano Reggiano (különösen itthon) a drágább sajtok közé tartozik. Nemcsak az időigényes és költséges gyártási folyamatnak köszönhetően, hanem annak is, hogy az eredeti parmezán kizárólag meghatározott olasz régiókból származhat. Az ilyen sajtokat D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) jelöléssel látják el, ez garantálja az eredetiséget és a hagyományos készítési módot.
Érdekesség, hogy ugyan a legtöbb sajt vegetáriánus étrendbe beilleszthető, az eredeti Parmigiano Reggiano nem. A gyártása során ugyanis állati eredetű oltóenzimet használnak, amit jellemzően borjak vagy más fiatal állatok gyomrából nyernek. Ez az enzim segít elindítani a tej alvadását, ami a sajtgyártás kulcsfontosságú lépése. Jó hír azonban, hogy a laktózérzékenyek fogyaszthatják, mivel a Parmigiano Reggiano gyakorlatilag laktózmentes. A gyártás során a tej savójában található laktóz szinte teljesen eltávozik, így ésszerű mennyiségben nyugodtan fogyasztható.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Milad Fakurian / Unsplash