Kiderült, az egyik sajt ízét a benne élő lárvák adják – vajon eszünk még belőle ezek után?
Egyedi ízvilágát a benne kikelő légylárváknak köszönheti.
A casu marzu a világ egyik leghíresebb (még inkább leghirhedtebb) sajtja, pedig árusítása tiltott. A szardíniaiak számára azonban egyedülálló különlegesség, egyesek szerint még afrodiziákum is. A tiltás a sajtba költöző légylárvák miatt van, amik amúgy alapvetően meghatározzák a sajt egyedi ízét és állagát. A legyek a sós pecorino, az olasz juhsajt repedéseibe rakják le petéiket. A kikelő lárvák a saját állagát krémessé, ízét enyhén csípőssé alakítják.
Nehéz pontosan meghatározni a különlegességnek az eredetét. Az első írásos említések a casu marzuról 1909-ből származnak. A sajtot általában júniusban kezdik el készíteni, és három hónapig tart, mire megszületik a végeredmény. Amikor elkészült, felnyitják a tetejét és kikanalazzák belőle a krémes finomságot.
A casu marzu még Szardínián is hiánycikk. Bár helyi védettséget élvez, az olasz kormány 1962 óta a forgalmazását illegálisnak tekinti. Az indoklás szerint a lárvák miatt egészségügyi kockázatot jelent, bár a helyiek állítják, még soha nem történt baleset – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.
A hagyomány eltűnésének másik oka, hogy a fiatalok idegenkednek ettől a különlegességtől. Nem csak arról van szó, hogy a fiatalok nem akarják életben tartani a pásztorhagyományt, hanem undorral is tekintenek a casu marzu-ra. Ha el is tűnik, már örökre beírta magát a történelembe: a sajtot 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvében a világ legveszélyesebb sajtjának kiáltották ki.
Címlapfotó: onderortel / Unsplash