Vörösbor és sűrített tej: őrültségnek tűnik, de van benne ráció

2024. június 04.

Brazíliából indult, most már az egész világon futótűzként terjed ez a rendhagyó „koktél”.

Amikor vörösbor alapú koktélokról van szó, elsőre valószínűleg a gyümölcsös, frissítő ízek jutnak eszünkbe – elég, ha a klasszikus vörösboros sangriára gondolunk. Pedig létezik egy új, jóval szokatlanabb vörösboralapú ital is. A brazil Espanhola nevű koktél egy leegyszerűsített változatának receptje futótűzként terjed a közösségi médiában.

Az Espanhola egy brazil koktél, vörösbor, sűrített tej, jég és ananászdarabok összeturmixolásával készül. Brazíliában a sűrített tejet rengeteg desszerthez használják, így adja magát, hogy a koktélokban is fontos szerepet kapjon.

A vörösbor koktél a dél-amerikai országon kívül eddig nem örvendett nagy népszerűségnek, az ananász nélkül készített egyszerűbb változat most viszont egy csapásra berobbant a köztudatba. Bár a komolyabb borfogyasztók érthető módon szkeptikusan nyilatkoztak a kombinációról, sokak szerint ízletes és frissítő italról van szó, amiben a sűrített tej „lágyítja” a bor ízét. Emiatt elsősorban azoknak lehet jó választás, akik tisztán nem szívesen fogyasztanak vörösbort. A koktél népszerűségét megalapozó TikTok-videó készítője, Nicole egy kézi tejhabosítót használt a tökéletes állag eléréséhez.

A koktélhoz nem szükséges túlságosan drága bort használni. Egy olcsóbb, de jó minőségű palack tökéletesen megfelel. A Daily Meal szerint fontos, hogy a sűrített tejet jól keverjük el. Szerencsére a Vince az ezeknek a paramétereknek megfelelő bor kiválasztásában is segít. A Vince alap borcsomagok pontosan az ilyen jó minőségű, de kedvező árú hétköznapi borokat kínálják. Ezekkel bátran kísérletezhetünk.

Címlapfotó: Bailey Heedick / Unsplash