Egy alig észrevehető jel árulja el, ha már romlott a sajt

2025. január 20.

Már romlott lehet a sajt, amikor penésznek még nyoma sincs rajta.  

A Daily Meal szerint a kecskesajt felbontástól számítva maximum hét napig marad igazán friss. Ez az időszak persze lerövidülhet vagy meg is hosszabbodhat – mindez attól függ, hogy milyen körülmények között tároljuk a sajtot.

Az olyan enyhe ízű sajtokkal ellentétben, mint a brie és a ricotta, a kecskesajtnak összetéveszthetetlenül erős karaktere van. Ha ez a tipikus íz már nincs meg benne, ellenben avas ízek jelennek meg, akkor gyanús, hogy romlott sajttal van dolgunk. Az ugyanis, hogy nem látunk rajta penészt, nem jelenti azt, hogy minden rendben van vele. Különösen akkor, ha már átléptük a hétnapos tárolási időt.

Apropó, tárolás: sokat javíthatunk a kecskesajt eltarthatóságán, ha olívaolajba tesszük, ez ugyanis lassítja a baktériumok szaporodását. Emellett elengedhetetlenül fontos, hogy a sajt folyamatosan 5 Celsius-fok alatt, hűtőben legyen.

Nem véletlen az sem, hogy a legtöbb romlandó élelmiszer, így a kecskesajt csomagolása is kiemeli a sötétben való tárolást. A fény ugyanis kölcsönhatásba lép a sajtban található zsírral, és pár napon belül áporodott, avas ízt ad neki. Éppen ezért nem mindegy, milyen edényt használunk: fontos, hogy légmentesen záródó, a lehető legkevésbé átlátszó dobozba helyezzük a kecskesajtunkat, mielőtt betesszük a hűtőbe.

Címlapfotó: onderortel / Unsplash