Kiderült, mi a magyarok kedvence étele, a tudósok azt is elmondták, miért az

2023. augusztus 28.

Nem a lecsó, nem a töltött káposzta és nem a rántott hús a magyarok kedvenc étele. Pszichológusok fejtették meg a végeredményt.

Az amerikaiak többségének a mac and cheese és a húsgombócos spagetti, az oroszoknak a pirog és a pelmenyi, a görögöknek a muszaka, a briteknek a pásztorpite. Ezek a világ legismertebb „comfort foodjai”. A kifejezés itthon még kevéssé ismert, pedig az Egyesült Államokban már több évtizede használják. 1966-ban egy floridai lap újságírója azt írta: amikor a felnőtt emberek érzelmi stresszt élnek át, szívesen fogyasztanak olyan ételeket, amelyek a gyermekkorukat idézik fel. Ezeket a fogásokat akár comfort foodnak is lehetne nevezni – folytatódott a cikk. Néhány évvel később a világhírű színésznő, énekesnő, Liza Minnelli használta újra ezt a kifejezést. A kedvenc ételeiről és édesanyja főzés iránti szeretetéről mesélt egy interjúban.

Az utóbbi években újra a hagyományos, autentikus ételek, vagyis a comfort food reneszánszát éljük. Ezt nem csak az éttermek étlapjain lehet tetten érni. Számos sztárséf tette újra népszerűvé azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől vagy nagyszüleiktől tanultak. És persze otthon is egyre többen próbálkoznak hagyományos receptekkel, ezen a koronavírus-járvány és a „maradj otthon” időszak csak tovább erősített. „A hagyományokhoz, tradicionális vonalhoz való visszatérés a konyhai termékekben is felfedezhető. Ilyen például az öntöttvas lábas, amelyet nagymamáink használtak, most pedig újra nagyon felkapott edény lett, egy modernebb köntösben” – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.

Comfort food: mi a magyarok kedvenc étele?

Van, akinek a nagymama töltött káposztája, másnak a kakaós-cukros tejbegríz, a tyúkhúsleves vagy éppen a rántott hús idézi fel a gyermekkort. Egy 2021-es szavazás eredménye alapján a legnépszerűbb magyar ételek szinte mind a comfort food körébe tartoznak. A legtöbben a húslevest tartják legnagyobb kedvencüknek. A top tízbe bekerült még a bableves, a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a rántott hús és a gulyásleves is.

A comfort food jellemzően laktató, házias fogás, amely gyermekkorunkban gyakran került az asztalra. Pszichológusok szerint ezek az ételek pozitív emlékeket, az otthon, a biztonság, az összetartozás és a melegség érzését idézik fel bennünk. Ehhez elég megérezni az illatukat. A comfort food hatását tovább erősíti, hogy Európában és Észak-Amerikában jellemzően szénhidrátban gazdag ételekről van szó. Fogyasztásuk hatására a szervezetben átmenetileg megnő a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szintje.

Címlapfotó: Tim Meyer / Unsplash