A tökéletes főtt krumpli titka egy filléres plusz összetevő a főzővízben

2024. január 02.

A főtt krumpli nagy kedvenc, ha tökéletes az állaga. Egy apró trükkel mostantól gyakorlatilag kizárt a túlfőzés.

Előfordul, hogy néha túl puhára főzzük a burgonyát. Aggodalomra azonban semmi ok: a Daily Meal hihetetlenül egyszerű trükkjével mostantól mindig eltalálhatjuk a megfelelő állagot.

Mindannyiunkkal megesett már, hogy túlfőztünk egy adag burgonyát. Ilyenkor sajnos mindegy, hogy eredetileg tört krumplit, krumplisalátát vagy épp sült burgonyát terveztünk készíteni, az egyetlen megoldás a krumplipüré marad. Van viszont egy pofonegyszerű és olcsó módszer, amivel ezt könnyedén megelőzhetjük.

Mi is történik a burgonyával, ha ottfelejtjük a tűzhelyen? A benne található rengeteg keményítőt egy pektin nevű rostanyag tartja egyben. Ez az anyag viszont hő hatására fokozatosan lebomlik. Minél tovább főzzük tehát a krumplit, annál inkább „szétesnek” a keményítőtartalmú sejtek. Ettől idővel pépes állagúvá válik a zöldség.

A megoldás: tegyünk néhány csepp ecetet a főzővízbe. Az ecet magas savtartalmának köszönhetően lelassítja a pektin bomlását, így meggátolja, hogy a burgonya túlfőjön. Ráadásul az ízesítéshez is kapóra jöhet: ha épp az ünnepi krumplisalátát készítjük, bátran adjunk hozzá több kanállal is.

Címlapfotó: Peter Schad / Unsplash