Az egyik leghíresebb magyar étel igazából olasz
Az eredeti recept még izgalmasabb is annál, mint amit Magyarországon ismerünk.
A fáradt édesanyák és a konyhában tüsténkedő apák sokaságát megmentő rizibizit egy igazi klasszikus magyar köretnek gondolnánk, ám eredete valójában más országhoz kapcsolható.
Rizs és pár szem borsó: nem is kell több egy egyszerű, de nagyszerű körethez. Ezt persze a magyarok is jól tudják, hiszen szinte alig van olyan ember, akit élete során ne találkozna ezzel a kombinációval. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy hagyományos magyar receptről van szó.
Az igazság azonban az, hogy a rizibizi Olaszországhoz, egészen pontosan Veneto régiójához köthető – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, Velencében, Vicenzában és Veronában a risi e bisi néven futó köret már a 17. században népszerű tavaszi fogásnak számított. A legenda szerint minden év április 25-én, Szent Márk ünnepén magának a velencei Dózsénak is felszolgálták.
Az olasz risi e bisit viszont egyáltalán nem valami mellé adták. A mediterrán országban ugyanis az ételt egyfajta előételként, a rizottó és a leves közti állagban szokták fogyasztani. Ráadásul a két alapvető hozzávalón kívül semmiben nem is egyezik a magyar változattal. A helyi vialone nano rizshez és Lumingnano-borsóhoz jó sok zöldséget is kevertek.
Az olasz rizibizi receptekben gyakran nemcsak a borsószemeket, hanem azoknak hüvelyét is felhasználják. Megmosása után a héjat a főzővízbe rakják, az így készült alaplevet pedig hozzáöntik a rizshez. Ugyan alapjáraton ez egy zöldséges étel, egyesek gyakran kockázott pancettával (húsos szalonna), illetve vajjal és hagymával egészítik ki.
Az igazán krémes állagért nem érdemes kihagyni a sajtot sem – ez ugyebár az iskolai menzák költségtakarékos (és száraz) változatánál fel sem merült, és a hazai éttermekben is inkább csak díszítésként kerül rá egy kevés reszelék. Ha az olasz hagyományokat szeretnénk követni, akkor Parmigiano Reggianót használunk. A cikk olvasása közben bizonyosan sokan kedvet kaptak, hogy elkészítsék ezt a finomságot. A drive.hu rájuk is gondolt, a Recipes from Italy oldalról származó alábbi receptet is közölte a cikkben.
Risi e bisi, olasz rizibizi
Hozzávalók
- 350 g vialone nano rizs
- 1 kg héjas zöldborsó
- 1 liter zöldségalaplé
- 60 g vaj
- 1 kisebb hagyma
- 1 ek extraszűz olívaolaj
- 50 g pancetta
- 50 g Parmigiano Reggiano
- 2 ek friss petrezselyem
- só, bors (ízlés szerint)
Így készül
- Készítsük elő a zöldségalaplevet, majd hámozzuk meg a zöldborsót. A héjakat mossuk meg bő vízben.
- Öntsünk egy lábasba enyhén sózott vizet, rakjuk bele a borsóhéjakat, majd nagyjából 45 percig főzzük. Ha a borsóhüvelyek megfőttek, tegyük őket egy tálba. Botmixerrel pürésítsük őket. A pürét szűrjük le, hogy az összes víz távozzon. A szálas részeket is eltávolíthatjuk. Az így összegyűjtött folyadékot őrizzük meg, mert később kelleni fog.
- Szeleteljük fel a hagymát és a pancettát apró darabokra. Tegyük az olajat, a vaj felét, a hagymát és a pancettát egy nagyobb serpenyőbe. Közepes lángon, nagyjából 5 percig süssük őket. Ezt követően adjuk hozzá a petrezselymet is.
- Adjuk hozzá a borsót és két kanál alaplevet, főzzük az egészet körülbelül 5 percig. Ezután öntsük hozzá a püréből korábban leszűrt levet is. Fűszerezzük a keveréket sóval és borssal, majd forraljuk fel.
- Vegyük le alacsonyra a lángot, majd öntsük hozzá a rizst is. Lassan, kevergetés mellett főzzük nagyjából 15 percig a risi e bisit. Ha azt látnánk, hogy kezd kiszáradni, adjunk hozzá még az alapléből.
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash