Az egyik leghíresebb magyar étel igazából olasz

2025. január 23.

Az eredeti recept még izgalmasabb is annál, mint amit Magyarországon ismerünk.

A fáradt édesanyák és a konyhában tüsténkedő apák sokaságát megmentő rizibizit egy igazi klasszikus magyar köretnek gondolnánk, ám eredete valójában más országhoz kapcsolható.

Rizs és pár szem borsó: nem is kell több egy egyszerű, de nagyszerű körethez. Ezt persze a magyarok is jól tudják, hiszen szinte alig van olyan ember, akit élete során ne találkozna ezzel a kombinációval. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy hagyományos magyar receptről van szó.

Az igazság azonban az, hogy a rizibizi Olaszországhoz, egészen pontosan Veneto régiójához köthető – olvasható a drive.hu oldalon. Mint írják, Velencében, Vicenzában és Veronában a risi e bisi néven futó köret már a 17. században népszerű tavaszi fogásnak számított. A legenda szerint minden év április 25-én, Szent Márk ünnepén magának a velencei Dózsénak is felszolgálták.

Az olasz risi e bisit viszont egyáltalán nem valami mellé adták. A mediterrán országban ugyanis az ételt egyfajta előételként, a rizottó és a leves közti állagban szokták fogyasztani. Ráadásul a két alapvető hozzávalón kívül semmiben nem is egyezik a magyar változattal. A helyi vialone nano rizshez és Lumingnano-borsóhoz jó sok zöldséget is kevertek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Juli Oriolo (@julietaoriolo) által megosztott bejegyzés

Az olasz rizibizi receptekben gyakran nemcsak a borsószemeket, hanem azoknak hüvelyét is felhasználják. Megmosása után a héjat a főzővízbe rakják, az így készült alaplevet pedig hozzáöntik a rizshez. Ugyan alapjáraton ez egy zöldséges étel, egyesek gyakran kockázott pancettával (húsos szalonna), illetve vajjal és hagymával egészítik ki.

Az igazán krémes állagért nem érdemes kihagyni a sajtot sem – ez ugyebár az iskolai menzák költségtakarékos (és száraz) változatánál fel sem merült, és a hazai éttermekben is inkább csak díszítésként kerül rá egy kevés reszelék. Ha az olasz hagyományokat szeretnénk követni, akkor Parmigiano Reggianót használunk. A cikk olvasása közben bizonyosan sokan kedvet kaptak, hogy elkészítsék ezt a finomságot. A drive.hu rájuk is gondolt, a Recipes from Italy oldalról származó alábbi receptet is közölte a cikkben.

Risi e bisi, olasz rizibizi

Hozzávalók

  • 350 g vialone nano rizs
  • 1 kg héjas zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 60 g vaj
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 50 g pancetta
  • 50 g Parmigiano Reggiano
  • 2 ek friss petrezselyem
  • só, bors (ízlés szerint)

Így készül

  • Készítsük elő a zöldségalaplevet, majd hámozzuk meg a zöldborsót. A héjakat mossuk meg bő vízben.
  • Öntsünk egy lábasba enyhén sózott vizet, rakjuk bele a borsóhéjakat, majd nagyjából 45 percig főzzük. Ha a borsóhüvelyek megfőttek, tegyük őket egy tálba. Botmixerrel pürésítsük őket. A pürét szűrjük le, hogy az összes víz távozzon. A szálas részeket is eltávolíthatjuk. Az így összegyűjtött folyadékot őrizzük meg, mert később kelleni fog.
  • Szeleteljük fel a hagymát és a pancettát apró darabokra. Tegyük az olajat, a vaj felét, a hagymát és a pancettát egy nagyobb serpenyőbe. Közepes lángon, nagyjából 5 percig süssük őket. Ezt követően adjuk hozzá a petrezselymet is.
  • Adjuk hozzá a borsót és két kanál alaplevet, főzzük az egészet körülbelül 5 percig. Ezután öntsük hozzá a püréből korábban leszűrt levet is. Fűszerezzük a keveréket sóval és borssal, majd forraljuk fel.
  • Vegyük le alacsonyra a lángot, majd öntsük hozzá a rizst is. Lassan, kevergetés mellett főzzük nagyjából 15 percig a risi e bisit. Ha azt látnánk, hogy kezd kiszáradni, adjunk hozzá még az alapléből.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash