6 dolog, amit sose melegítsünk mikróban

2023. március 29.

A mikrohullámú sütő az egyik leghasznosabb eszköz a konyhában: gyorsan elkészíti vagy felmelegíti az ételeket. Feltéve, hogy betartunk bizonyos szabályokat, ellenkező esetben ugyanis akár tönkre is teheti az étkezésünket.

A jó hír, hogy könnyen elkerülhetjük a konyhai kudarcokat, ha észben tartunk pár tiltólistás anyagot. Az Insider kérdezte meg Mary Jonest, a CookyMom.com szerkesztőjét, aki felsorolta azokat a dolgokat, amiket semmiképpen nem szabad betenni a mikróba. A lista egyik fele a többség számára jól ismert, de akad egy-két meglepetés.

​Alumínium fólia

A fém visszaveri a mikrohullámokat, ez pedig tüzet okozhat, de idáig el sem kell jutni ahhoz, hogy tönkretegyük magát a készüléket. Ezért, a fém edényekhez hasonlóan, a fóliát is tilos a mikróba rakni. Ha gyakran csomagoljuk a maradékot fóliába, győződjünk meg róla, hogy az étel újramelegítése előtt teljesen eltávolítottunk minden alumíniumdarabot.

​Egyszer használatos műanyag

A vizes palackokat, műanyag zacskókat és mindent, ami olcsó, gyenge műanyagból készült, soha nem szabad mikrohullámú sütőben megmelegíteni, mert tartalmazhatnak biszfenol A-t (BPA), ami egy rendkívül káros vegyi anyag. Ha mikróba tesszük a műanyagot, az könnyen megolvadhat, ezzel pedig az ételbe kerülhet a BPA, ami egészségtelen.

Nyers fűszerpaprika

A nyers fűszerpaprika mikrohullámú sütőben történő melegítéskor kapszaicint bocsát ki a levegőbe. A mikrohullámú sütő ventilátora kinyitáskor a kapszaicint közvetlenül az arcunkba fújhatja, ami veszélyes lehet a szemre és a tüdőre.

​Bármilyen fém

Érdemes újra kiemelni: soha ne kerüljön fém a mikrohullámú sütőbe! Ez vonatkozik az ezüst evőeszközökre és minden olyan tányérra, tálra vagy kanálra, ami fémszálas. Nemcsak veszélyes, de akadályozza a mikrohullámú sütőt abban, hogy hatékonyan felmelegítse az ételt.

Barna papírzacskók

Egyes papírtermékek, például papírtörlők, tányérok és tálak mikrohullámú sütőben használhatók. Sőt, érdemes hasonló anyaggal lefedni az ételt is, hogy ki ne fröccsenjen. A papírzacskókkal azonban jó vigyázni, mivel nem bírják a hőt, melegítés hatására mérgező füstöt bocsáthatnak ki, vagy akár meg is gyulladhatnak.

Fedetlen szószok

A nem lefedett forró szószok, mártások szétfröccsennek a mikrohullámú sütő belsejében, ez is károsíthatja a készüléket. Ezért mindig fedjük le a szószokat, ha nem akarjuk, hogy a mikrónk úgy nézzen ki, mint egy Jackson Pollock-festmény.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Stepan Kulyk / Unsplash