Minek a tűzhely? Mikróban is elkészíthető a „legfontosabb étel”-nek nevezett finomság
Jelentősen leegyszerűsíthető és lerövidíthető a főzés egy apró trükkel. Ezentúl otthon fogjuk elkészíteni, amit eddig csak étteremben ettünk.
John Henderson amerikai sportújságírónak egyszer azt találta mondani egy olasz szakács, hogy a rizottó Olaszország legfontosabb étele. Kétségtelenül a rizottó az egyik legkedveltebb olasz étel. Általában étteremben választjuk, mert otthon nem olyan egyszerű elkészíteni. Ez csak mostanáig volt azonban igaz, egy apró trükkel pillanatok alatt összedobhatjuk.
A klasszikus rizottót a főzés során folyamatosan kevergetni kell, és apránként hozzáadni az alaplevet, hogy a rizs krémes állagot kapjon. Előfordulhat azonban, hogy gyorsabb megoldásra vágyunk. Ilyenkor segítség lehet a mikrohullámú rizottó. Bármilyen hihetetlenül hangzik, a rizottót mikróban is el tudjuk készíteni, ráadásul ugyanazokból az alapanyagokból (arborio (kerek rizsből, fehérborból, csirke- vagy zöldségalapléből, hagymából, fokhagymából, vajból és parmezánból), mint a hagyományos verziót. Ha beszereztük az alapanyagokat, a The Daily Meal szerint nincs más dolgunk, mint az alábbi pár egyszerű lépés:
- Egy mikrózható edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük magas fokozaton kb. 3 percre a mikróba.
- Közben egy másik edényben melegítsük fel az alaplevet.
- Adjuk a rizst és a meleg alaplevet egy hőálló tálba, majd főzzük 6 percig magas fokozaton.
- Öntsük hozzá a bort, és főzzük további 10 percig.
- Ha ezzel megvagyunk, keverjük át, szórjuk meg parmezánnal és máris tálalhatjuk.
Ez az alaprecept persze szabadon módosítható, bővíthető, így mindig új ízeket próbálhatunk ki. A rizottó egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy gyakorlatilag végtelenül variálható. Az alap elkészítése után szinte bármit hozzáadhatunk, ami a kedvünkre való: ízesíthetjük hússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, de akár pörkölt magvakkal is. Fontos azonban, hogy a feltéteket mindig külön készítsük el – például süssük meg a húst, vagy pirítsuk le a zöldségeket – majd a végén keverjük a kész rizottóhoz.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash