Magyarországon terem a világ legegészségesebb gyümölcse!
Felsorolni is nehéz jótékony hatásait. Támogatja az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, segíti a szív egészségének megőrzését és a rák megelőzését.
A csirimojó őshazája Kolumbia és Ecuador, de Chilében és Mexikóban is elterjedt, sőt később Floridába is eljutott – olvasható az agroinform.hu oldalon. Mint írják, az első magok 1629-ben érkeztek Mexikóba, ahol azóta is népszerű. Furcsa módon Európában még most sem ismerik igazán. Egyéb nevei: cserimoja, krémalma, fahéjalma vagy kirimojaannóna.
A gyümölcs önmagában is nagyon ízletes, tele van vitaminokkal, rostokkal élettanilag fontos tápanyagokkal. Gyakorlatilag a világ legegészségesebb gyümölcsének számít. Az éretlenül leszedett termést néhány napig utóérlelni kell. Ha már érett és puha, kanállal vájják ki a belsejét, a magok eltávolítása után kiváló gyümölcssalátába, de készíthető belőle fagylalt, zselé vagy más édesség is. Mivel cukrot is tartalmaz, erjesztéssel alkoholos italok is nyerhetők belőle.
Gazdag A-, C-, B1 és B2-vitaminokban, bővelkedik káliumban. Hatásai szerteágazóak, felsorolni is nehéz őket. Támogatja az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, elősegíti a szem és a szív egészségének megőrzését. Antioxidánsai hatékonyan veszik fel a harcot a szervezetben lévő szabad gyökök ellen, amelyek számos krónikus betegség, köztük a rák vagy a szívbetegségek kiváltói is lehetnek. Remek B6-vitamin forrás, aminek köszönhetően hangulatjavító hatással is rendelkezik. Mivel rostokban is gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre. Rákellenes tulajdonságát a benne található flavonoidoknak is köszönheti. A flavonoidokról kutatások megállapították, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését.
A csirimojó finom is
A csirimojó ezen túlmenően nagyon finom is, sokak szerint olyan az íze, mintha a banánt keresztezték volna az ananásszal, némi vaníliás ízesítéssel. Sokoldalúan elkészíthető, felhasználható. Helyettesítheti a cukrozott desszerteket – elkészíthető turmixnak, vagy fagyasztva fogyasztható jégkrémként. Magas rosttartalmának köszönhetően laktató, apróra vágva joghurtba, zabkásába vagy müzlibe is keverhető. Természetes cukortartalma gyors energiát biztosíthat, így ideális lehet edzés előtt. Kiváló gyümölcssalátákba, desszertekbe vagy akár különleges szószokba, hogy egy kis egzotikus ízt vigyünk az étkezéseinkbe. Valódi csemege, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. Jó hír, hogy már saját csirimojónk is lehet Magyarországon. A legtöbb hazai kertészetben beszerezhetjük a növény növésben lévő fáját.
Címlapfotó: guibolduc / Unsplash