Az éhínség szülte, ma az egyik leghíresebb nemzeti eledel
Az internetet elárasztják olyan receptek, aminek tulajdonképpen ez a finomság az alapja – csak éppen nem tudunk róla.
Annak ellenére, hogy a yellowmeal története körülbelül kétszáz évvel ezelőttre nyúlik vissza, Írország határain kívül alig ismerik az emberek (azon belül viszont kultusza van). A kukorica alapú ír kenyér receptje a 19. század közepén terjedt el, az 1845-49-es nagy ír éhínség nyomán. Ezekben az években a parasztság fő élelemforrásának számító burgonyát egy gombás betegség teljesen kipusztította, így az emberek élelem (és takarmány) nélkül maradtak. A válság végül hatalmas mértékű kivándorláshoz vezetett, ekkor jöttek létre az ír kolóniák a világ minden táján.
Természetesen az otthon maradtaknak szükségük volt táplálékra a túléléshez. A kukorica kéznél volt, ezért megtanulták széles körben felhasználni, palacsintáktól kezdve a kenyérig. A kenyér, vagyis yellowmeal szárított kukoricaszemekből készül, ezeket finom, közepes vagy durva állagúra őrölték. Bár a krumpliról manapság már senki nem asszociál az éhínségre, a yellowmealen rajtamaradt a stigma. Talán nem gondolnánk, de közben ugyanazt a receptet használják az Instagramra felrakott tacókhoz, mint amivel az ősök az éhínség ellen küzdöttek.
Ma az ír kenyeret kétféleképpen szokták elkészíteni. Az egyik a hagyományos, zabkenyérhez hasonlító recept alapján készül, a másik pedig egy szódabikarbónával és liszttel dúsított verzió. Utóbbit már az éhínség időszakát követően kezdték el használni, amikor már a szódabikarbóna és a liszt is olcsóbbá, illetve könnyebben hozzáférhetővé vált. A receptet egyébként még mindig tanítják az ír főzőiskolákban, a történelmi ételt pedig a BBC cikke szerint saját konyhánkban mi is könnyen elkészíthetjük.
Ír kenyér
Hozzávalók
- 110 g yellowmeal (kukoricaliszt, kukoricadara vagy polenta)
- 1 ek só
- ¼ ek szódabikarbóna
- 175 ml író
- 1 nagy kanál vaj
Így készül
- Egy tálban keverjük össze a yellowmealt, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá az írót is. Egy kanál segítségével verjük fel a keveréket nagyjából 5 perc alatt.
- Állítsuk a tűzhelyet közepes fokozatra (vagy lángra). Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd öntsük hozzá a keveréket. Ezt nagyjából 4-5 percig süssük, míg apró buborékok nem keletkeznek a felszínén.
- Ezt követően a palacsintához hasonlóan fordítsuk meg az egészet, és süssük még nagyjából 3 percig.
Címlapfotó: Jayson Roy / Unsplash