2 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a magyarok kedvenc köretéről

2023. március 31.

Sokkal értékesebb annál, mint hogy kizárólag köretként tekintsünk rá. Mutatjuk, miért.

A kultúrákon, országokon és konyhákon átívelő alapanyag, amelyet mindenki ismer. Magyarországon az egyik, ha nem a legnépszerűbb köret. Ám miközben a rizs oly sok finom étel alapját képezi, vajon van-e tudunk-e róla eleget? A vegnews.com gyűjtött róla össze pár fontos információt.

Milyen egészségügyi előnnyel jár a rizs fogyasztása?

A rizsnek számos fajtája és formája létezik, néhány több tápanyaggal büszkélkedhet, mint többi. A rizs legnagyobb előnye kétségtelenül a szénhidráttartalma. 100 gramm fehér hosszú szeműben körülbelül 28 gramm szénhidrátot tartalmaz. Sok divatos diéta korlátozza vagy tiltja a szénhidrátokat, pedig ezek valójában létfontosságú tápanyagok az egészségünk szempontjából. Energiát biztosítanak számunkra, a szervezet pedig egyszerű cukrokká bontja őket.

Milyen rizsfajták léteznek?

Fotó: Kalyani Akella / Unsplash

A világon ezer és ezer különböző rizsfajta létezik. Az alábbiakban a leggyakoribb fajtákra összpontosítunk, amikkel sűrűn találkozhatunk itthon is az élelmiszerboltok polcain és az éttermek kínálatában.

Fehér rizs

A fehér rizs héját, korpáját és csíráját eltávolították. Emiatt nem olyan tápláló. Ezzel együtt jó energiaforrás. Ráadásul lehet kapni olyan fehér rizst is, amit vitaminnal, vassal dúsítanak. Előnye, hogy gyorsan és könnyen megfő.

Barna rizs

A fehér rizzsel ellentétben a barna rizsnél nem távolítják el a korpát és a tápanyagokban gazdag csírát. Ez azt jelenti, hogy teljes értékű gabonáról van szó. Rost- és fehérjeforrás, ezen kívül számos tápanyagot tartalmaz, például tiamint, niacint, vasat, magnéziumot, cinket, mangánt és szelént. Remek antioxidán sis. Az egyetlen bökkenő, hogy kicsit tovább tart a főzése, mint a fehér rizsé. Az állaga is kicsit keményebb, az íze földesebb.

Vadrizs

A vadrizsnek tulajdonképpen nem kellene ezen a listán szerepelnie. Mégpedig azért, mert a vadrizs valójában nem rizs, de hasonlóan működik. A vadrizs az édesvízi mocsarakban, patakokban és Észak-Amerika tavaiban honos vízi fű magja. Fehérje-, szénhidrát- és rostforrás, ezen felül olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a folsav, magnézium, cink és mangán. Ízét tekintve a barna rizshez hasonló, de sokkal markánsabb. Az állaga kicsit rugalmasabb..

Sushi rizs

A Japánban termesztett rövid szemű rizs ragadósabb, mint más fajták, és kissé édesebb is. A sushi rizs elkészítéséhez a japán rizst megfőzik, és rizsecetet is adnak hozzá. Ezután hagyják kihűlni, mielőtt felhasználják a sushi receptekben.

Címlapfotó: marqquin / Unsplash