Rókagomba alapú süteményreceptet is mutatunk és bort is ajánlunk hozzá!

2022. október 10.

A tölgyesek, bükkösök mélyén megbúvó rókagomba rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Mutatjuk!

A rókagomba az egyik legszebb és legfinomabb gombafaj. Gyönyörű arany színe és pikáns borsos íze tökéletes alapanyaggá teszi különböző fogásokhoz. A professzionális szakácsok körében nagy sikernek örvend ez a gombafajta, így miért ne lehetne akár otthon is kísérletezni vele? És bár a gombákhoz az álmoskönyv szerint nem könnyű bort párosítani, megmutatjuk, hogy nem lehetetlen. Mutatunk általános borpárosítási „ökölszabályokat”, illetve a konkrét receptekhez is ajánlunk bort.

Rókagomba és borpárosítás

Fotó: Nata Bene / Shutterstock


Természetesen itt is érvényes a szokásos bor-étel párosítási tanács, vagyis gondolj a fogásban található ízekre és a textúrákra. Egy jó párosítás egyensúlyba hozza és kiemeli az étel és a bor aromáit. Általánosságban elmondható, hogy a rókagomba remekül passzol a pinot noir és syrah borokhoz. Ha rizottóhoz szeretnél bort, akkor válassz egy testes chardonnay-t vagy egy viognier-t, de a pezsgővel sem fogsz mellényúlni. Ha pedig grillezve készíted el a gombát, akkor egy száraz rozét válassz mellé.

1. Krémes rókagomba leves

Fotó: Anna Shepulova / Shutterstock


Ennek a krémes rókagombalevesnek a receptje nem is lehetne egyszerűbb, a végeredmény pedig nem is lehetne finomabb! Kiadós, zamatos, enyhén fűszeres és tele van erdei ízekkel.

Hozzávalók

  • 250 gramm rókagomba, apróra vágva
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 doboz kókusztej (lecserélhető sima tejszínre is)
  • 1 teáskanál friss zsálya, apróra vágva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű, apróra vágva
  • 1 pohár víz
  • 1 teáskanál alaplé
  • só és fekete bors

Így készül

  1. Dinszteljük meg a hagymát egy serpenyőben.
  2. Adjuk hozzá a rókagombát, és pároljuk meg. Szükség esetén adjunk hozzá egy kevés vizet.
  3. Tegyük mellé a fűszernövényeket és a fokhagymát, pirítsuk még 2 percig.
  4. Adjuk hozzá az alaplevet, a vizet és a kókusztejet. Forraljuk fel.
  5. Egy botmixer segítségével turmixoljuk simára a levest (csak apró gombadarabkák maradjanak).
  6. Tálaljuk fűszernövényekkel és egy kevés kókusztejjel a tetején.

Borajánló a leveshez

A zöldfűszerek frissessége és a kókusztej krémessége teszi ezt a levest igazán különlegessé. Bár a levesek nem feltétlenül igényelnek borpárt, mi most egy izgalmas, hordós érlelésű zöldveltelinit ajánlunk mellé: Villa Tolnay Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2020.

2. Kakukkfüves rókagombás rizottó

Fotó: Natalia Lisovskaya / Shutterstock


A rókagomba remekül harmonizál a csemegekukoricával, a kakukkfűvel, a vajjal és a tejszínnel. Így most egy olyan rizottó receptet mutatunk, amiben ezek a hozzávalók is helyet kaptak.

Hozzávalók

  • 4 evőkanál vaj
  • 1 medvehagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 500 gramm rókagomba, kockára vágva
  • 2 pohár rizottó rizs
  • 75 mililiter fehérbor
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 liter alaplé
  • 200 gramm csemegekukorica
  • 60 gramm reszelt sajt (pecorino vagy parmezán)

Így készül

  1. Forraljuk fel az alaplevet egy edényben.
  2. Egy másik edényben hevítsünk fel 2 evőkanál vajat, és dobjuk rá a medvehagymát.
  3. Dinszteljük meg nagyjából 4 perc alatt.
  4. Sózzuk meg.
  5. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kockára vágott rókagombát. Gyakran kevergetve főzzük 5 percig.
  6. Tegyük hozzá a rizst, és főzzük még körülbelül 2 percig.
  7. Öntsük hozzá a fehérbort, és adjuk hozzá a kakukkfüvet.
  8. Folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, hogy a rizs felszívja a bort.
  9. Ha a bor felszívódott, akkor kezdjük el lassan hozzáönteni a forró alaplevet.
  10. Gyakran keverjük meg a rizst, hogy nehogy leégjen.
  11. Főzzük al dentére a rizst.
  12. Amikor a rizs már majdnem kész, keverjük hozzá a kukoricát és a reszelt sajtot, és adjuk hozzá az utolsó 2 evőkanál vajat.
  13. Ha nem szeretnénk, hogy túl sűrű legyen, akkor adjunk még hozzá egy kis alaplevet.
  14. Sózzuk ízlés szerint és tálaljuk.

Borajánló a rizottóhoz

Ha szeretnénk a gomba ízét kiemelni és a rizottó textúráját ellenpontozni, válasszunk egy tokaji pezsgőt! Mi a Gróf Degenfeld Extra Brut pezsgőjét javasoljuk, nem utolsósorban kedvező árfekvése miatt.

3. Ínycsiklandó rókagomba gulyás

Fotó: mythja / Shutterstock


Listánk következő receptje egy igazi klasszikus újragondolva. Ha egy igazán finom és laktató, de húsmentes fogás igénye merül fel, akkor ez a rókagomba gulyást tökéletes választás.

Hozzávalók

  • 1 kilogramm rókagomba
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál paprikakrém (elhagyható)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál petrezselyem (aprított)
  • 250 milliliter alaplé
  • 200 milliliter tejszín (tejföllel is helyettesíthető)
  • só és fekete bors

Így készül

  1. Vágjuk fel nagy darabokra a rókagombákat.
  2. Olvasszuk fel a vajat egy nagy edényben, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  3. Adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a paprikakrémet.
  4. Folyamatosan keverjük, ne hagyjuk őket leégni.
  5. Adjuk hozzá a rókagombát, és hagyjuk párolódni körülbelül 2 percig.
  6. Öntsük hozzá az alaplevet.
  7. Tegyük hozzá a tejszínt, és hagyjuk párolódni körülbelül 15 percig.
  8. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  9. Végül adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és tálaljuk.

Borajánló a gulyáshoz

Ha fűszerpaprika, akkor kadarka, ha kadarka, akkor Szekszárd! Igen, tudjuk, hogy az ország más borvidékein is remek kadarkák születnek, de mi most Vida Péter 2020-as Bonsai Öregtőkés Kadarkáját innánk a friss kovászos kenyérrel is tunkolható fogás mellé.

4. Tagliatelle rókagombával

Fotó: krolikova / Shutterstock


A sárgás színű, esernyő alakú rókagomba és az olasz tagliatelle találkozásából valami egészen mennyei fogás születik. Gyors és mégis egyedi.

Hozzávalók

  • 200 gramm finom tagliatelle tészta
  • 250 gramm rókagomba
  • 200 milliliter tejszín
  • 60 milliliter fehérbor
  • 1 fehér hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 gramm vaj
  • só, bors

Így készül

  1. Főzzük meg a tésztát a csomagolásán feltüntetett főzési idő szerint.
  2. Tisztítsuk meg a rókagombát és vágjuk nagyobb darabokra.
  3. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben.
  4. Dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát rajta.
  5. Adjuk hozzá a rókagombát is.
  6. Öntsük fel a fehérborral és forraljuk fel.
  7. Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük tovább lassú tűzön.
  8. Sózzuk és borsozzuk.
  9. Szűrjük le a tésztát és tegyük a serpenyőbe.
  10. Jól keverjük el a hozzávalókat.
  11. Tálaljuk és szórjuk meg ízlés szerint parmezán sajttal.

Borajánló a tagliatelléhez

Olaszos fogáshoz egy olasz bort: ha már a mártásba is fehérbor kerül, akkor ne is igyunk mást mellé, mint amivel ízesítjük. Egy visszafogottabb aromatikájú, ám remek savszerkezettel bíró pinot grigióval biztosan nem nyúlunk mellé: az Azienda Fodora 2020-as, organikus gazdákodásból származó DOC Pinot Grigiója biztos befutó lesz.

5. Rókagomba torta sajtkrémes mázzal

Fotó: Lyutik_Ryutik / Shutterstock


Rókagomba süteményben
? Miért is ne? A gomba jellegzetes borsos íze a sütéskor eltűnik, így csak a finom aromák maradnak meg belőle! Mutatjuk, hogyan lehet elkészíteni ezt a valódi kulináris különlegességet!

Hozzávalók a rókagombás süteményhez

  • 50 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
  • 100 gramm cukor
  • 3 tojás
  • 250 gramm liszt
  • 15 gramm mixerrel ledarált rókagomba (porként is használható)
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 200 milliliter tej
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál mandula kivonat

Hozzávalók a vajkrémhez

  • 100 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
  • 400 gramm porcukor
  • 50 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 3 pohár tejszín
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál mandula kivonat

Hozzávalók a krémsajtos mázhoz

  • 100 gramm vaj (szobahőmérsékletű)
  • 230 milliliter krémsajt
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 500 gramm porcukor
  • 2 evőkanál habtejszín

Így készül a sütemény

  1. Keverjük alaposan el a vajat és a cukrot.
  2. Adjuk hozzá lassan a tojásokat.
  3. Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a rókagombát, a sót és a sütőport.
  4. Adagoljuk hozzá a tejet és a vaníliát és keverjük el alaposan.
  5. Öntsük a masszát egy kivajazott 22 centiméter átmérőjű tepsibe.
  6. Süssük a tortát 170 fokon körülbelül 40 percig.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát mielőtt díszíteni kezdjük.

Így készül a vajkrém és a krémsajtos máz

  1. Verjük simára a vajat egy tálban.
  2. Adjuk hozzá a cukrot és keverjük el alaposan az alapanyagokat (Most adjuk hozzá a kakaót, amikor a vajkrémet készítjük.).
  3. Tegyük hozzá a többi nedves hozzávalót, és keverjük még egy percig őket.
  4. Díszítsük a tortát először a vajkrémmel majd a krémsajtos mázzal.

Borajánló a tortához

Ha már a tortánk is meghökkentő, legyen a bor is az: itt az alkalom, hogy egy remek száraz sherryvel kísérjük a desszertet. A Lustau Peninsula Palo Cortado sherryje 12 éves érlelést követően került palackba, íze rendkívül komplex, lecsengése pedig szinte végtelenül hosszú.

Címlapfotó: Aneta_Gu / Shutterstock