Dobjuk fel a halászlét egy filléres plusz összetevővel!

2023. december 23.

Anélkül, hogy a saját szent halászlé receptünket megbolygatnánk, új szintre emelhetjük a végeredményt.

A magyar karácsony egyik sztárja egyértelműen a halászlé. (A másikról IDE KATTINTVA lehet olvasni.) Mindenkinek megvan a saját receptje, amitől nem szívesen tér el. Mindazonáltal mindenki a lehető legjobbra törekszik, hiszen szeretné elbűvölni a családját, barátait. Emiatt talán beleférnek apró változtatások, finomítások. A Pénzcentrum és a Hello Vidék cikkeinek segítségével gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat a tökéletes halászlé elkészítésével kapcsolatban.

Hal

Mminél többféle halból készül, annál ízletesebb lehet a halászlé. A másik fontos tényező a mennyiség és az arányok betartása. Akárcsak más paprikás, vagy pörkölt ételek, a halászlé is akkor finomabb, ha nagyobb mennyiség készül belőle. A legtöbb recept javaslata szerint pedig kilónként kell a halászléhez egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál só, egy púpozott evőkanál őrölt pirospaprika, egy fél paradicsom.

Halikra, haltej

Az ikrát (tipikusan a ponty ikráját és tejét használjuk, bőségesen található belőlük a halakban) megfőzhetjük a halászlében a végén, a halhússal egyszerre (a halhoz hasonlóan, gyorsan elkészül), de belefőzhetjük az alaplébe is, ha csak az ízét szeretnénk kinyerni. A már kész, átpasszírozott/leszűrt alaplébe is belefőzhetjük, akár szét is nyomhatjuk benne, hogyha extrém sűrű, gazdag levet szeretnénk kapni.

A haltej szintén pillanatok alatt megfő a levesben, állaga szilárd, mégis krémes, sokakat leginkább az agyvelőre emlékeztet. Ha túl tudunk lépni azon, hogy valójában a hal ondóját fogyasztjuk, akkor nagyon finom, egyben egészséges, zsírszegény fehérjében gazdag extra alapanyaggal egészíthetjük ki halászlevünket. A halbelsőségek ára a halhúshoz hasonlóan megemelkedett az elmúlt években, azonban tartsuk észben, hogy ezekből az alapanyagokból elég 250-300g is egy-egy fazék halászléhez, érdemes őket is kipróbálni.

A haltej és halikra ára 4000 forint körül alakul kilónként, vagyis 1000 forintból már egy egész család halászlevét különlegessé varázsolhatjuk.

Almapaprika

A legtöbben őrölt piros paprikát tesznek bele, de nem szabad itt megállni. Tehetünk bele friss paprikát is, vagy almapaprikát és őrölt erőspaprikát vagy frisset is. A hangsúly a mértéken van minden további hozzávaló esetében. Egy kiló almapaprika a nagybani piacon mindössze 600 forintba kerül és ennek csak a töredékére lesz szükség, hiszen itt tulajdonképpen fűszerként használjuk.

Az edény

Egyes főzőmesterek a jó halászlé titkát a főzőedényben látják: legjobb a halászlevet nyílt tűznél bográcsban megfőzni. A bogrács fala lehetőleg legyen magas, hogy legyen helye a lének forrni és habzani. Vannak, akik úgy hiszik, hogy a fa égésekor keletkező füst is elengedhetetlen a kiváló halászléhez.

Címlapfotó: Thiébaud Faix / Unsplash