Egészségesebb és finomabb a főtt tojás, ha víz helyett ebben a folyadékban főzzük
A vízben főtt tojás se rossz, de sokkal karakteresebb ízt kapunk, ha másik főzőfolyadékot használunk!
A tojás, legyen az kemény vagy lágy, egy jolly joker a nap indításánál. Tele van fehérjével, így akár már egy vajas pirítós társaságában komplett reggelit ad. Ráadásul a főtt tojás egy egyszerű trükk segítségével még sokkal ízesebbé varázsolható. A Daily Meal minapi cikkében a szerző esküszik rá: ha a főzővizet zöldség vagy hús alaplére cseréljük, varázslatosan összetett ízek kavalkádja születik.
Az ok: a tojás át fogja venni az alaplé ízét. Ebből az is következik, hogy az alaplé variálása kimeríthetetlen lehetőségeket biztosít (az ízekkel való kísérletezésre). A hagyományos csontlében sok a kollagén, az ásványi anyag. Mindeközben gazdag és kissé édeskés. Ugyanez fog tehát visszaköszönni a főtt tojás ízében. Egészen mást nyújt egy csirke, egy hal, vagy éppen egy zöldség felhasználásával készülő alaplé.
Ha kiválasztottuk a számunkra kedves változatot, akkor már túl is vagyunk a nehezén. Innentől már nincs sok dolgunk. Hozzuk forrásba a folyadékot, majd tegyük bele a tojást. Főzzük 6-10 percig, éppen úgy, mintha vízben főznénk. Ezután vegyük ki és hűtsük le jéghideg vízben. Végezetül pucoljuk meg és már adhatjuk is hozzá kedvenc salátánkhoz, vagy – mint a bevezetőben már esett róla szó – ehetjük magában, akár egy pirítóssal. Bárhogy is teszünk, újjászületett tojásunk emlékezetes élményt fog nyújtani.
Reggeli főtt tojás és az alaplé
Nyilvánvaló, hogy reggel nem fogunk nekiállni alaplevet készíteni és nem feltétlenül van otthon mindig készenlétben 1-2 adag lefagyasztva. Bár kétségtelenül a valódi alaplevekkel érhető el a legjobb hatás, ha reggel gyorsan bedobunk egy leveskockát a tojás főzővizébe, már azzal sokat teszünk az ügy érdekében. Ha ennél egy fokkal finomabb alaplére vágyunk akkor sem kell feltétlenül főzőkanalat ragadnunk. Nagyobb városaink szinte mindegyikében találunk levesezőt, ahonnan a különböző alapleveket akár haza is vihetjük egy edényben.
Címlapfotó: Hannah Tasker / Unsplash