Egészségesebb és finomabb a főtt tojás, ha víz helyett ebben a folyadékban főzzük

2024. március 15.

A vízben főtt tojás se rossz, de sokkal karakteresebb ízt kapunk, ha másik főzőfolyadékot használunk!

A tojás, legyen az kemény vagy lágy, egy jolly joker a nap indításánál. Tele van fehérjével és már egy vajas pirítóssal komplett reggelit ad. Ráadásul a főtt tojás egy egyszerű trükk segítségével még sokkal ízesebbé varázsolható. A Daily Meal minapi cikkében a szerző esküszik rá: ha a főzővizet zöldség vagy hús alaplére cseréljük, elképesztő, összetett ízek kavalkádja jön létre a tojásban.

A tojás át fogja venni az alaplé ízét, így tovább játszhatunk azzal, hogy milyen alaplevet választunk. A hagyományos csontlében sok a kollagén, az ásványi anyag. Mindeközben gazdag és kissé édeskés a falat. Ugyanez fog tehát visszaköszönni a főtt tojás ízében. Egészen mást nyújt egy csirke, egy hal, vagy éppen egy zöldség alaplé.

Ha kiválasztottuk a számunkra kedves alaplét, már nincs sok dolgunk. Hozzuk forrásba a folyadékot, majd tegyük bele a tojást. Főzzük 6-10 percig, éppen úgy, mintha vízben főznénk. Ezután vegyük ki, hűtsük le jéghideg vízben. Végezetül pucoljuk meg és már adhatjuk is hozzá kedvenc salátánkhoz, vagy ehetjük magában. Újjászületett tojásunk önmagában is emlékezetes élményt fog nyújtani.

Nyilvánvaló, hogy reggel nem fogunk nekiállni alaplevet készíteni és nem feltétlenül van otthon mindig készenlétben 1-2 adag lefagyasztva. Bár kétségtelenül a valódi alaplevekkel érhető el a legjobb hatás, ha reggel gyorsan bedobunk egy leveskockát a tojás főzővizébe, már azzal sokat teszünk az ügy érdekében.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash