Mennyei mázas sonka, ami még az ünnepi kacsát is felülmúlja

2022. december 20.

A hagyományos karácsonyi fogásokat természetesen szinte lehetetlen lekörözni, ám az alábbi mázas sonka képes felvenni velük a versenyt.

Egyesek szerint az ünnepi vacsora nem lehet teljes a tökéletes ünnepi sonka nélkül. Az alábbi receptben fanyar, füstös, édes máz borítja a húst, mindez izgalmas csavart ad a hagyományos sült sonkának. És akkor még nem beszéltünk a savanykás cseresznye és a bourbon duójáról, valamint a cayenne enyhe pikánsságáról – mindez szintén szerepel a hozzávalók között.

Hogyan készül a tökéletes sonka

sonka egy tepsiben
Fotó: Rawpixel.com / Shutterstock

Az alábbi recepthez füstölt sonka szükséges. Ezeket a típusokat már az érlelési folyamat során megsütik, így az otthoni sütési idő inkább a sonka felmelegítésére szolgál – hívja fel a figyelmet a delish cikke. Viszonylag gyorsan el is készül tehát az étel. Sütéskor érdemes fóliával lefedni a húst, hogy ne száradjon ki a külső réteg. Még egy jó tanács: a végén ajánlott egy konyhai hőmérővel ellenőrizni a sonka belső hőmérsékletét. A továbbiakban részletesebben is elmagyarázzuk a főzési lépéseket.

Bourbon cseresznyés karácsonyi sonka

sonka egy tányéron, karácsonyi díszek
Fotó: Tatjana Baibakova / Shutterstock

Hozzávalók

  • 2-3 kilogrammos füstölt sonka
  • 360 gramm cseresznye befőtt
  • 120 milliliter bourbon whisky
  • 2 evőkanál méz
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál Cayenne

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  2. Irdaljuk be a sonkát és helyezzük egy tepsire, majd fedjük le fóliával.
  3. Süssük a sonkát addig, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 50 fokot. Ehhez nagyjából 2 órára lesz szükségünk.
  4. Közben készítsük el a mázat. Egy kis edényben közepes lángos keverjük el a befőttet, a bourbont, a mézet, a szegfűszeget és a cayenne-t.
  5. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és várjuk meg míg a folyadék egy része elpárolog. Ehhez körülbelül 10 percre lesz szükségünk.
  6. Vegyük ki a sonkát, miután letelt a 2 óra. Szeleteljük fel.
  7. Kenjük a máz felét a tetejére és a szeletek közé.
  8. Tegyük vissza a sütőbe, és fedő nélkül süssük 15 percig.
  9. Vegyük ki a sütőből, és ismét kenjük be mázzal a tetejét és a szeleteket.
  10. Tegyük vissza és süssük 15-20 percig.
  11. Fogyasztás előtt pihentessük 10 percig.

Címlapfotó: Elena Veselova / Shutterstock