A 10 legjobb strandétel és borpárosítás
Még hogy nem illik össze a strandétel és a bor? 10 bizonyítékot is hozunk ennek megcáfolására.
A nyár szerencsére sokaknak a strandolásról szól. A strandételek elég sajátos kategóriát képviselnek a gasztronómia világán belül. Ezzel együtt a borbarátoknak a strandon sem kell lemondaniuk kedvenc boraikról. Csak megfelelően kell megválasztaniuk a borpárt. Ebben segít az alábbi listánk.
Lángos
Az örök sláger, amíg a világ világ, lángos mindig lesz a magyar strandokon. Bár ma már az egészen etxrémig variálják a sütödék a feltéteket, a legkelendőbb még mindig a klasszikus tejfölös-sajtos. Ha a fokhagymát lehagyjuk róla, még bort is tudunk hozzá választani.
Ajánlott bor: egy finom spanyol pezsgő, vagyis cava tökéletesen harmonizál a sós-savanykás ízekkel. Aki még kevéssé ismeri, vagy éppen hogy jól ismeri a cavákat, annak mindenképpen ott a helye 2025. június 26-án a Vince Borműhely: Katalónia gyöngyszemei borkóstolón. Jegy és a teljes borsor az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva érhető el.
Hamburger
Szintén kikophatatlan kelléke a magyar strandoknak, ráadásul sok helyen még mindig a retro változatot kínálják a nosztalgiázni vágyók örömére. Édes pufizsemle, csalamádé, majonéz, ketchup, mustár egybe és az elmaradhatatlan reszelt sajt. Nem egyszerű, de nem lehetetlen hozzá bort párosítani.
Ajánlott bor: egy finom, egyszerre fűszeres és gyümölcsös Villányi Franc vörösborral nem lőhetünk mellé.
Palacsinta
A retro főételt muszáj lezárni egy finom retro édességgel. Palacsintából is számost kínálnak a strandbüfékben a klasszik lekváros, kakaóstól kezdve egészen a fagyis-habosig. Természetesen sok függ a tölteléktől, a hagyományosabb vonalhoz talán könnyebb bort választani.
Ajánlott bor: baracklekvároshoz édes szamorodni, túróshoz késői szüretelésű hárslevelű dukál.
Vegetáriánus saláta
Szerencsére egyre több helyen gondolnak azokra is, akik nem fogyasztanak húst. A leggyakoribb vegetáriánus fogás a strandokon az uborkás-paradicsomos-hagymás (sajtos, olajbogyós, itthon gyakran paprikával is dúsított) görög saláta és a különböző fitnesz saláták. Ha az öntet nem fokhagymás, és a saláta nincs teleszórva hagymával, akkor pont egy hozzá hasonló frissítő-gyümölcsös bor az igazi választás.
Ajánlott bor: egy friss, üde cserszegi fűszeres, szürkebarát vagy sauvignon blanc kiemeli a saláta ízeit!
Főtt kukorica
Aki a hőségben nem bír sokat enni, annak mindig ideális választás a friss főtt kukorica. Édes-sós ízével szintén kitörölhetetlen a strandételek közül. Éppen kettősége miatt bármilyen bor nem jó hozzá, de azért van megoldás!
Ajánlott bor: a vajas kukoricával tökéletes szinkronban lesz egy hozzá hasonlóan vajas jegyeket mutató hordós chardonnay.
Pizza
Egyre jobb minőségű pizzák kaphatók a magyar strandokon. A feltét alapvetően meghatározza, hogy milyen bort válasszunk. Mivel a pizzarajongók szerint a margherita pizza olyan, mint a birtokbor (ezen mérhető le legjobban, mit is tud valójában a készítő), ehhez ajánljuk a borpárt.
Ajánlott bor: olasz pizzához olasz bort! Mindenképpen próbáljuk ki barberával!
Hekk
A hekk egy szocialista furmány részeként érkezett az 1970-es években Magyarországra. Az állam drága hazai halat eladta, helyette olcsó hekket importált, hogy kerüljön azért hal a magyar tányérokra is. Bár annak a korszaknak már rég vége, a hekk azóta is kirobbanthatatlan a strandbüfékből. Egy előnye biztos van: a rántott változathoz is jól lehet bort választani.
Ajánlott bor: a hekk a főleg a balatoni büfék hala, az olaszrizling pedig a Balaton bora. Remek az összhang közöttük!
Hot dog
Gyors és kevéssé megterhelő megoldás az éhségre. A borválasztás erősen függ a feltéttől, egészen pontosan attól, hogy mustárral vagy ketchuppal kérjük. Ami jó hír: mindkettőhöz van passzoló tétel.
Ajánlott bor: a mustáros változathoz móri ezerjó, a ketchuposhoz kékfrankos.
Fagylalt
A fagylalt is lehet sokféle, de az alapvető élmény a hűsítő hatás. Így az az érdekes helyzet áll elő, hogy bármilyen ízű gombócot kérünk, ahhoz mindig ugyanaz a bor fog illeni.
Ajánlott bor: hidegtől elzsibbadt nyelvünk számára szó szerint felüdülést hoz egy friss, gyümölcsös habzóbor.
Gyümölcssaláta
Nincs is frissítőbb egy nyári gyümölcssalátánál, benne dinnyével, piros bogyós gyümölcsökkel, nyári almával. A hozzá választott bor szintén legyen egy gyümölcskosár!
Ajánlott bor: az olaszok kedvenc habzója, vagyis a prosecco! Az se baj, ha egy kicsit a salátánkra is öntünk belőle!
Címlapfotó: Chen Mizrach / Unsplash