Itthon is kóstolható már a különleges japán hamburger!

2023. szeptember 29.

Már hazai étteremben is megkóstolható de otthon is elkészíthető a különleges japán hamburger.

Amikor burgerre gondolunk, nagy valószínűséggel nem a rizs jut eszünkbe először. A kreatív konyhamestereknek köszönhetően viszont mára már egy szokatlan ételkülönlegességet is megkóstolhatunk. Ez nem más, mint a sushi-burger.

A japánok ikonikus ételét a makiktól kezdve a nigirikig rengeteg formában fogyaszthatjuk. Az viszont sok ember számára meglepő lehet, hogy a sushit nem csak ezekben a klasszikus formákban tudjuk megízlelni.

A sushi-burger ráadásul nem is teljesen újkeletű étel. Története egészen az 1960-as évekig vezethető vissza. A fogás megszületése Satoshi Sakurada japán séf nevéhez kötődik.  Satoshi kaliforniai tartózkodása során többször tért be a Tommy’s nevű burger-lánc valamelyik üzletébe, s a sushi-burgerek ötlete is ezalatt az idő alatt fogalmazódott meg a fejében. Amikor a férfi visszatért Japánba, úgy döntött, a burgerek ötletét is magával viszi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

La Rizerie Française (@leriz.fr) által megosztott bejegyzés

1972-ben meg is nyitotta a MOS Burger nevezetű éttermet, ahol az amerikai klasszikust japán ízekkel kombinálva nekiállt a sushi-burgerek készítésének. Az első jellegzetes fogást, a tsukune rizsburgert 1987-ben vezette be. A tsukune esetében a „zsemle” két fele préselt sushi rizslemezekből készül, melyek közé egy húspogácsára emlékeztető tsukunét helyezett. A tsukune egy hagyományos japán húsgolyó, általában csirkéből készül. A MOS-ban a burgerhez olajban sült tengeri herkentyűket vagy grillezett marhaszeleteket is kínálnak.

A sushi-burgerek annyira szakítanak a hagyományokkal, hogy még csak sósnak sem kell lenniük. Japánban elterjedtek a gyümölcsszendvicsek, amiket pontosan úgy kell elképzelnünk, mint ahogy gondolnánk. A két „kenyérszelet” közé gyümölcsök mellett általában tejszínhabot raknak. A sando névre keresztelt változat legtöbb esetben olyan gyümölcsökből gazdálkodik, mint a mangó, a kiwi, az eper vagy a narancs.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk gyümölcsökkel kísérletezni, az olyan hozzávalók, mint a lazac, az avokádó és a szezámmag tökéletes hozzávalói a sushi-burgernek. A thedailymeal ezen hozzávalók használatával mutatja be, hogyan készítsük el otthon a fúziós ételt. (Ha nincs olyan szerencsénk, hogy elcsípjük a sushi-burgert a budapesti Fuji étteremben, ahol alkalmilag szintén fel szokott kerülni az étlapra.)

Sushi-hamburger

Hozzávalók

 • sushi rizs
 • lazacfilé
 • avokádó
 • szezámmag
 • rizsecet
 • (japán) majonéz

Így készül

 • Főzzük meg a sushi rizst, majd formázzuk belőle lapos korongokat úgy, hogy a hamburgerek bucijaira hasonlítsanak.
 • Ahhoz, hogy kellő módon összeálljanak a bucik, öntsünk hozzá egy kis rizsecetet. Ha nagyon nem akarnak összeállni, kicsit meg is süthethjük őket.
 • Vágjuk méretre a lazacot és készítsük elő az avokádót.
 • Ezt követően helyezzük egy vágódeszkára a rizs-bucikat és kezdjük el a lazac szeletekből és az avokádóból felépíteni a burgert.
 • Mielőtt ráhelyeznénk a másik bucit, nyomjunk egy falatnyi majonézt a tetejére és szórjuk meg szezámmaggal az ételt.

Címlapfotó: wolfgang_hasselmann / Unsplash