Jó, ha tudjuk: a magyarok egyik kedvenc húsa Albániából és Vietnámból érkezik
Magyarországon védett állat, ezért külföldről szorulunk behozatalra belőle.
Európában és hazánkban is vannak olyan állatok, amelyek kicsi méretük ellenére is tányérra kerülnek. A gasztronómiai élvezetük, különlegességük okán számos olyan alapanyag van, ami bár kicsi, rossz a húskihozatala, de igen sok pénzt megadnak érte az ínyencek. Ilyen például a békacomb, mely már sok étteremben kapható hazánkban is, főleg rántott formában – olvasható az Agrárszektor cikkében.
Mint írják, magyarországon az összes kétéltű védett, és bár évtizedekkel ezelőtt a hazai kecskebéka állománynak sem tett jót, hogy a combjuk felhasználható volt a konyhában, ma már a békacomb külföldről érkezik. Ott jobb esetben tenyésztik, és húscélú állományokat tartanak fönn, rosszabb esetben begyűjtik az állatokat. Itthon jelenleg 6000 forint körüli kilónkénti áron kapható a fagyasztott békecomb. Ez nem is számít már igazán soknak, ha belegondolunk, mennyi állatból jön össze egy kilónyi felhasználható hús.
Az Agrárszektor cikke szerint több környezetvédelmi tanulmány is megjelent már a témában: az utóbbi 10 évben több mint negyvenezer tonnányi békacombot importált az EU, ami 2 milliárd béka sorsát pecsételte meg. A tanulmány arra is rámutatott, hogy bár például Indonéziában farmokon is tenyésztik a békákat, de sajnos sok vadon befogott állat combja is bekerül a világkereskedelembe. Emiatt a békacombot exportáló országok (Albánia, Indonézia, Vietnám, Törökország) természetes kétéltű állománya egyre csak fogyatkozik.
Címlapfotó: Darth Liu / Unsplash