Egy hagyományos magyar ételért rajonganak Olaszországban, de van egy kis baj vele
Számos tradicionális magyar étel futott már be kisebb-nagyobb külföldi karriert. Mind közül ez az olasz sztori talán a legkülönlegesebb.
Olaszország déli vidékén, egészen pontosan Szicíliában, háromféle szalámit találunk a hentespultokban: a milánóit, a nápolyit és a „magyarnak” nevezett változatot. A helyiek körében pedig éppen ez utóbbi számít a legnagyobb kedvencnek – olvasható a drive.hu oldalon. Csakhogy – mint írják – a szicíliai változat valójában egészen más, mint amit mi mondjuk Pick téliszalámi néven ismerünk.
Olaszországban jópár évvel ezelőtt kialakult egy olyan változat, amit a szegedi Pick gyárban használatos, több mint 140 éves téliszalámi-recept ihletett. Ugyan megtartották hozzá Szicíliában a magyar szalámi nevet, de a felvágott helyi alapanyagokból és módszerekkel készül.
Míg az itthoni változatot a hosszú érlelési folyamat, könnyű füstölés és fehér nemespenész jellemzi, addig az olaszok által ismert magyar szalámi merőben más. Egy különösen puha, enyhén sós, vékonyra szeletelt felvágott, amelyet az intenzív fokhagymaillat tesz igazán jellegzetessé.
Nem egyetlen gyártó készíti, azaz többféle változat is létezik ezen a néven, de egy dolog közös: minden cég ragaszkodik a „magyar” elnevezéshez. Mára egész Dél-Olaszországban elterjedt a felvágott, a helyi éttermek, szendvicsezők és szupermarketek egyik kedvelt alapanyagaként tartják számon; ezt pedig az az alábbi linken található termék is jól mutatja.
Címlapfotó: Jametlene Reskp / Unsplash