Ez a szilveszteri étel tényleg szerencsét hoz az új évben!

2022. december 13.

A hagyományos újévi japán leves íze fenséges, elkészítése egyszerű, de ami a legfontosabb: olyan szilveszteri étel, ami még szerencsét is hoz.

Bemutatkozik a toshikoshi soba

leves, tésztával fehér tányérban


Az újév, mint sok más kultúrában, Japánban is az újrakezdést jelenti. Az ő hagyományaikhoz szorosan kapcsolódik egy forró tésztaleves, japánul a toshikoshi soba vagy az „év végi tészta”.

A helyi szokásoknak megfelelően a hajdinából készült soba tésztát általában forró dashiban (alaplében) szolgálják fel, és mindösszesen finomra vágott póréhagymával díszítik. Ha valaki egy kicsivel több ízre vágyik, akkor a levest párosíthatja ropogós tempurával (palacsintaszerű tésztába forgatott és olajban kisütött étel), rózsaszínes kamaboko (rákízű rúddá formázott halpép) szeletekkel vagy akár nyers tojással is – olvasható a justonecookbook oldalán.

A soba tészta elterjedése és hagyománya Japánban

tésztás leves
Fotó: Cody Chan / Unsplash

A soba tészta evésének hagyománya valamikor a 13. és 14. század tájékán alakult ki Japánban. A toshikoshi soba fogyasztása azonban csak 1603 és 1867 között, az Edo-korszakban terjedt el széles körben. Később aztán az újévvel kapcsolták össze, a japán emberek ugyanis úgy vélték, hogy egy tál forró toshikoshi soba feloldja az elmúlt év nehézségeit, és szerencsét hoz az új esztendőben. A japánok minden szilveszterkor (japánul: Ōmisoka) visszagondolnak az elmúlt évre, egyúttal üdvözlik a következőt, miközben egy tál forró soba tésztát fogyasztanak el. Valószínűleg azért ebből vált szilveszteri étel, mert a hosszú soba tészta a tartalmas és hosszan tartó életet szimbolizálja. Ugyanakkor az előző év problémáitól való elszakadást is jelenti, hiszen a tészta könnyen elharapható.

A soba lelke, a dashi

forró leves tésztával
Fotó: jazz3311 / Shutterstock


Egy jól elkészített ízletes alaplé (japánul: dashi) elengedhetetlen eleme a toshikoshi sobának. Végül is ez határozza meg az egész fogást. A forró lé elkészítéséhez használt kombu (szárított hínár) és katsuobushi (bonito pehely) miatt az étel tele van umamival (az úgynevezett „ötödik íz” ). A dashi gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, egyedi ízét semmilyen csirke- vagy zöldségalaplé nem pótolhatja. Az alábbiakban meg is mutatjuk, miként lehet otthon elkészíteni.

Hagyományos házi készítésű toshikoshi soba, a tökéletes szilveszteri étel

fehér tálban barna tészta
Fotó: gontabunta / Shutterstock


A felsorolt hozzávalókat a legtöbb ázsiai élelmiszereket árusító boltban be lehet szerezni, így simán elkészíthető otthon is az autentikus szerencsehozó leves.

Hozzávalók

  • 200 gramm soba tészta (hajdina tészta)
  • 720 milliliter víz
  • 10 gramm kombu (szárított alga)
  • 10 gramm katsuobushi (szárított tonhal pehely)
  • 15 milliliter szaké (rizspálinka)
  • 30 milliliter mirin (főző bor)
  • 30 milliliter usukuchi szójaszósz (vagy normál szójaszósz)
  • ¼ teáskanál só
  • 4 gramm szárított wakame hínár
  • 4 szelet kamaboko (rákízű rúddá formázott halpép)
  • 1 póréhagyma
  • chili pehely

Így készül

  1. Tegyük a kombut egy éjszakára vízbe.
  2. Forraljunk fel egy nagy fazék vizet a soba tésztához.
  3. Főzzük meg a csomagoláson található utasítások szerint.
  4. Csepegtessük le a tésztát, és öblítsük le hideg víz alatt, hogy megszabaduljunk a keményítőtől.
  5. Tegyük a kombut és a vizet egy közepes edénybe.
  6. Forraljuk fel közepes lángon (így a dashi ízletesebb lesz).
  7. Forrás után vegyük ki a a kombut.
  8. Adjuk hozzá a katsuobushit, és pároljuk 30 másodpercig.
  9. Ezután kapcsoljuk le a hőt, és hagyjuk, hogy a katsuobushi lesüllyedjen az edény aljára.
  10. Hagyjuk állni nagyjából 10 percig.
  11. Szűrjük le a dashit egy másik edénybe.
  12. Adjuk hozzá a szakét, a mirint, az usukuchi szójaszószt (vagy a szokásos szójaszószt) és a sót.
  13. Forraljuk fel, majd forrás után vegyük le a tűzről.
  14. Közben készítsük el a feltéteket. Először tegyük a wakame hínárt egy csésze vízbe, majd miután megpuhult, nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet és tegyük félre.
  15. Vágjuk apróra a póréhagymát.
  16. Szeleteljük négy vékony darabra a kamabokót.
  17. Kezdjük meg a tálalást. Öntsük a forró levest a soba tésztára.
  18. Tegyük a tetejére kamabokót, a wakame hínárt és a hagymát. Aki csípősen szeretné kipróbálni, az szórjon egy kevés chili pelyhet a leves tetejére.
  19. Fogyasszuk forrón.

Címlapfotó: sasazawa / Shuttertock