Mit jelent pontosan a csomagoláson a felirat: száraz, hűvös helyen tárolandó? Elmondjuk!

2023. augusztus 22.

A „száraz, hűvös helyen tárolandó” kitétel nem a hűtőt jelenti. De akkor pontosan mit is? Szakember mondja el.

Biztosan mindenki elgondolkodott már a csomagoláson található feliratok olvasása közben, mégis mi számít száraz, hűvös tárolási helynek. Dim Nikov séf, a homecookworld szerkesztője egy minapi cikkében elmagyarázta, mire kell figyelnünk az ételek tárolása során.

A legtöbb boltban vásárolható termék csomagolásán fel van tűntetve, hogy száraz és hűvös helyen kell tárolni. Az átlagos embereknek viszont nem mindig lehet egyértelmű, mi számít pontosan annak. Persze azt sokan tudják, hogy az ilyen konzerveket, zacskós ételeket óvnunk kell a közvetlen napfénytől, mivel a hő könnyen felgyorsítja a romlási folyamatokat. Ám azt is el kell kerülni, hogy a földre tegyük őket, hiszen a téli évszakokban ott akár túl hideg is lehet. Sőt, ha nem figyelünk oda, a rágcsálók is könnyen megtalálhatják.

A földön és a napsütötte helyeken kívül viszont van még pár gyakran használt terület, amit jobb, ha elkerülünk akkor, ha a csomagolás száraz, hűvös helyet ír elő. Ilyen például a hűtő teteje, amiről sokan azt hiszik, tökéletes felület. A gép tetején viszont általában igencsak meleg van. Az ide rakott termékek hőmérséklete bőven meghaladhatja a szoba hőmérsékletet. Továbbá nem érdemes a sütő és a főzőlapok feletti polcokra pakolni, de a mosogatógép feletti konyhapult sem ideális hőmérsékleti szempontból.

A száraz, hűvös hely nem a hűtőt jelenti

fagyasztó, jég, fagylalt, jégkrém
Fotó: Dev Benjamin / Unsplash

A kisebb lakásokban élők megkérdezhetik, akkor mégis hova pakoljanak. Talán a hűtőbe? Rossz hírünk van, ugyanis Nikov szerint ez sem jó ötlet. A hűtő túl hideg, márpedig ezeknek az ételeknek tényleg csak hűvösre van szükségük. Ráadásul a hűtő semmiképpen nem mondható száraznak. Az ajtó nyitogatásával a konyhából származó nedvesség lecsapódhat a benne lévő polcokon, termékeken, ami akár több órára is megemelheti a hűtőszekrény páratartalmát. Ez veszélyezteti az élelmiszerek minőségét és élettartamát. Igen, a páratartalom is fontos: a magas páratartalom következtében felszabaduló nedvesség a konzervdobozok egyéb fém tárolók rozsdásodásához vezethet.

Általánosságban elmondható, hogy a „száraz, hűvös helyen tárolandó” feliratú előrecsomagolt ételeket olyan szekrényekbe, kamrákba érdemes pakolnunk, ahol a hőmérséklet nagyjából 20 és 25 fok között ingadozik, a páratartalom pedig legalább 30, de legfeljebb 60 százalékra tehető. Ezen kívül javasolt rovarok és rágcsálók ellen is védeni a területet. Ha pedi lehetőségünk van rá, a földtől mérve legalább 15 centiméteres magasságban tároljuk az élelmiszereket.

Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash