Egyik fűszerünket hamisítják, a hamis változat mérgező lehet!
4 jel, ami arra utal, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.
A szarvasgomba népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt, egyre több séf használja alapanyagként. A szarvasgombászás egy valóságos tudomány, így gyakorlatilag csillagászati áron lehet hozzájutni. Talán emiatt is terjedt el széles körben a hamis szarvasgomba értékesítése. A The Daily Meal segítségével mutatunk pár trükköt, amivel azonnal észrevehető a kettő közötti különbség.
Az avatatlan szem elsőre talán azt hinné, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni az igazi szarvasgombát a hamistól. Pedig valójában nagyon is egyszerű. De mi is pontosan az utóbbi? A hamis szarvasgomba alatt az olyan gombafajtákat értjük, amik külsőre megtévesztően hasonlíthatnak az „eredetihez“, ám ízben teljesen eltérőek lehetnek. A hamis szarvasgomba ráadásul növekedés közben hajlamos a talaj felszínére törni, ellentétben a valódival, ami kizárólag a föld alatt él. Részben ezért is bízzák legtöbbször kutyákra és disznókra a felkutatását, mivel sokkal érzékenyebb orruk van, mint az embernek.
Teljesen más a hamis szarvasgomba íze
Aki már kóstolt igazi szarvasgombát, az tudja, hogy nagyon nehéz körbeírni a jellegzetes, különleges ízvilágát. Mind a fehér, mind a fekete verziója (a két leggyakoribb fajta) pézsmás, intenzív ízű és illatú. A fehér kissé finomabb, enyhén fokhagymás, míg a fekete fásabb, diósabb, szinte csokoládés jegyeket hordoz. A hamis szarvasgombának viszont egészen eltérő az íze. Egyes típusok mogyorósabbak, míg mások enyhébbek. A legkönnyebben úgy lehet kiszúrni a hamisat, hogy nincsen meg a jellegzetes illata és íze.
A hamis szarvasgomba mérgező lehet
A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy egyes gombák nagyon veszélyesek, akár halálosak is lehetnek. Ez sajnos a hamis szarvasgombára is igaz. Egyes fajták mérgezőek lehetnek. A fekete szarvasgombára hasonlító Scleroderma Polyrhizum például súlyos gyomor- és bélrendszeri tüneteket okozhat.
Különbözik a belsejük
Kiváló teszt, ha felvágjuk őket. A valódi szarvasgomba általában barnás színű, fehér pöttyökkel tarkított, kicsit úgy néz ki, mint az emberi agy belseje. Ezzel szemben a hamis szarvasgombák szivacsszerű, majdnem lyukacsos megjelenésűek. A keménységük is eltérő lehet. Egyes fajták nedvességet eresztenek magukból, ami egyértelműen jelzi, hogy hamis gombáról van szó.
Nem ugyanabba az árkategóriába tartoznak
A valódi és a hamis szarvasgomba között az egyik legnagyobb különbség az ár. A legritkább, a fehér szarvasgomba ára kilónként 6000 dollár (2,3 millió forint) körül mozog. A hamis szarvasgomba ezzel szemben egyszerűen nem elég jó ahhoz, hogy egy egész iparág épüljön köré, így nem feltétlenül botlunk bele a boltokban. Ha azonban egy piacon (vagy bárhol máshol) gyanúsan olcsón kínálják, valószínűleg egy hamis fajtáról lehet szó.
Nem mindegy a tárolásuk
Aki tárolt már otthon szarvasgombát, az tudja, hogy a lehető legszárazabb környezetet kedveli. A nedvesség hatására hamar tönkremegy. Valójában az a legjobb, ha minél előbb felhasználásra kerül. Habár a hamis is inkább a száraz környezetet kedveli, korántsem olyan kényes a páratartalomra, mint az eredeti.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Milada Vigerova / Unsplash