Luxuséttermekben több ezer forint ez az étel, pedig otthon töredék áron készíthető

2023. július 12.

Egy kis találékonysággal otthon is elkápráztathatjuk családunkat, barátainkat.

Vannak olyan ételek, amiket nem véletlenül bízunk az éttermek profi szakácsaira, de a szarvasgombás tésztának nem kell ilyennek legyen. Egy adagért a vendéglátóhelyeken akár 5-10 ezer forintot is elkérhetnek. Pedig a népszerű és rendkívül finom olasz fogást akár a saját konyhánk kényelmében is elkészíthetjük, az elkért ár töredékéért. A lifehacker most megosztott pár tippet annak kapcsán, hogyan fogjunk bele a pasta di tartufo elkészítésébe!

A kulcs természetesen az, hogy lehető legjobb áron jussunk a szarvasgomba nyújtotta élményhez. Manapság már a boltok polcain is belefuthatunk előrecsomagolt, darabolt szarvasgombás sajtba, de ha a szupermarketekben nem is találnánk, a helyi szaküzletekben biztos tudnak nekünk segíteni. Azért persze arra érdemes figyelni, hogy mit ír a csomagolás. Nem mindegy, hogy igazi szarvasgombából, vagy csak mesterségesen előállított, szintetikus szarvasgombaolaj felhasználásával készült az adott sajt.

Előbbiből is többfélével találkozni már itthon. Ha bekukkantunk hazai online sajtszaküzletekbe, egy kiló szarvasgombás sajtot már 14 ezer, egy kiló szarvasgombás olasz pecorinót már 20 ezer forintért találunk. Két személyre a receptek többsége 15-20 gramm szarvasgombát és 25-50 gramm sajtot ír. Ha ezt 75 gramm szarvasgombás pecorinóval helyettesítjük, az élmény természetesen nem lesz teljesen ugyanolyan (nyilván alacsonyabb a sajtban a szarvasgomba aránya), viszont 750 forintból megvagyunk két főre. Egy átlagos minőségű olasz tészta szintén két főre 500 forint. Vagyis az egész pasta di tartufo tokkal-vonóval meglehet 1500 forintból.

Elkészítés: tészta és szarvasgombás sajt

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

じらそーれ (@la_vita_di_girasole) által megosztott bejegyzés

Az étel elkészítéséhez ugyanúgy fogjunk hozzá, mint egy átlagos tészta esetében: forraljunk fel egy lábosban vizet. A szarvasgombás tésztához általában valamilyen hosszú fajta tésztát, például a szélesebb fettuccinét vagy papardellét érdemes használni. Amíg a tészta fő, rakjunk a bekapcsolt főzőlapra egy akkora serpenyőt, amibe meglátásunk szerint el fog férni a tészta. Ezt követően a főzőlapot közepes-alacsony lángon tartva pirítsunk egy kis fokhagymát, majd rakjuk a serpenyőbe a szarvasgombás sajtot. Ehhez adjunk hozzá pár evőkanállal a tészta vizéből. Amikor a tészta már majdnem teljesen megfőtt, öntsük bele a serpenyőbe és addig kevergessük, amíg a sajttól krémes nem lesz. Igazi ínyencek megszórhatják szardellával is.

Címlapfotó: Alice Pasqual / Unsplash