Az őszi gyümölcs, ami egy igazi csodaszer, bőségesen terem nálunk, mégsem esszük
2025. szeptember 20.
Diétázók is ehetik, jó az emésztésnek, az agynak a csontoknak.
Ha őszi gyümölcsökről van szó, a szilva biztosan sokaknak eszébe jut. A KSH adatai szerint egy főre vetítve évente mégis csak 1 kilogramm fogy belőle Magyarországon. Az őszi gyümölcsök közül őszibarackból és körtéből is több fogy. Pedig nem is a legdrágább gyümölcseink közé tartozik – a delmagyar.hu szerint a szegedi piacokon már 650 forintért vehetünk egy kilót. A cikk felsorolja azt is, íze mellett miért érdemes sok szilvát enni:
- Alacsony kalóriatartalma miatt bátran ehetik diétázók is.
- A magas rosttartalom lassítja az emésztést, a rostok pedig egyben prebiotikumok is, melyek táplálják a bélrendszerünkben található jó baktériumokat.
- Magas antioxidáns-tartalmú, ezáltal javíthatja a memóriát és az agy egészségét.
- Alacsony, csupán 39 a glikémiás indexe, így segíthet a várcukorszint egészséges szintjének fenntartását.
- Kálium-, magnézium- és K-vitamin-tartalma miatt kiválóan alkalmas a csontok egészségének megőrzésére, illetve a vérnyomás kordában tartására.
Címlapfotó: Shane / Unsplash