A konyha folyékony aranya 3 összetevőből elkészíthető
Mindig jó ha van belőle otthon, mert gyakorlatilag minden gondunkat megoldja.
Egy lustálkodós napon, amikor nem akarunk túl sok energiát fektetni a főzésbe, nem árt, ha van kéznél egy jó szósz. Ilyen a mogyorós satay-szósz is, ami egyszerre tartalmas és sokoldalú. Utóbbira bizonyíték, hogy egyaránt tökéletesen passzol húsokhoz, köretekhez és szendvicsekhez.
A thai konyha uralkodó elemei nem véletlenül a szószok, melyek közül is a legnépszerűbbek a pikáns, merész ízvilágúak. Az egyik ilyen a mogyorós satay-szósz, amit elsősorban húsételekhez használnak mártogatósként.
Legalábbis eredetileg, hiszen gyakorlatilag minden ételhez kiválóan passzol, szendvicsektől kezdve salátákon át az olyan egyszerű köretekig, mint a rizs vagy tészta. Az elkészítési módja régiónként eltérő az egészen egyszerűektől a komplikáltakig terjed a skála. A The Kitchn oldal által megosztott recept mindössze három összetevőt tartalmaz: currypaszta, kókusztej és mogyoróvaj.
Hogyan készül a thai satay-szósz?
Mérjünk ki 1 deciliter kókusztejet, 125 gramm mogyoróvajat és két evőkanál currypasztát (a recept a massaman verziót ajánlja, ami fűszerboltokban könnyen beszerezhető). Keverjük össze a hozzávalókat egy kisebb lábasban, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon melegítsük. Ha eléri a forrásközeli állapotot, vegyük lejjebb a hőfokot, majd hagyjuk besűrűsödni. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Dane Deaner / Unsplash