Kizárólag tojásra van szükség a világ egyik legkülönlegesebb reggelijéhez!
Ha unjuk a rántottát és a tükörtojást: pár tojásra és mindössze 5 percre van szükség ehhez a csodához.
A spanyol tükörtojás, azaz a huevos fritos elkészítése nem igényel túl sok időt. Ráadásul mindössze a tojáson kívül mindössze egyetlen apróságra van hozzá szükségünk. Nem csoda, hogy a mediterrán tájakon azonban előszeretettel fogyasztják reggelire.
Az elsődleges különbség a hazai és a spanyol tükörtojás között, hogy utóbbihoz jókora adag extra szűz olívaolajat használnak – írja a The Daily Meal. Ha autentikusan akarjuk elkészíteni, a serpenyő alját tele kell töltenünk olívaolajjal. Fontos, hogy szinte ússzon benne a tojás. Habár az elkészítése egyszerűnek tűnik, érdemes betartani néhány szabályt, hogy tényleg tökéletes végeredményt kapjunk.
Az egyik kritikus lépés az olaj felhevítése: fontos, hogy forró olajon süssük a tojást. Melegítsük az olajat nagyjából 3 percig magas hőfokon, amíg csillogóvá nem válik. Másik jó tanács: egy külön tálba törjük fel a tojást, majd abból öntsük óvatosan a serpenyőbe. Így megakadályozzuk, hogy a tojáshéj is belesüljön a reggelinkbe. A harmadik szempont, hogy végig maradjunk a tűzhely mellett, ugyanis pillanatok alatt elkészül.
A sütési idő nagyjából 90 másodperc tojásonként. Amíg a tojás a serpenyőben van, egyáltalán ne mozgassuk. Ahogy a tojás sül, a fehérje felpúposodik, egy felhőhöz fog hasonlítani. Amikor a külső része megbarnult és ropogósra sült, eljött az idő, hogy egy merőkanál segítségével kiszedjük a serpenyőből. Végül, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fogyasszuk pirítóssal, avokádóval, baconnel és zöldségekkel.
Érdemes megnézni az alábbi videót, mert abból fogjuk megérteni, mitől olyan különleges ez a tükörtojás:
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Domino Studio / Unsplash