6 alig észrevehető jel, ami arról árulkodik, hogy megromlott a krumpli

2024. április 25.

A romlott krumpli komoly betegséget is okozhat, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni és feldolgozás előtt alaposan szemügyre venni.

A burgonya viszonylag hosszú eltarthatósága miatt sokan vásárolnak belőle egyszerre nagy mennyiséget. Egy hűvös kamrában valóban hónapokig eláll. Szobahőmérsékleten azonban csak pár hétig marad fogyasztható. A romlás jelei néha egyértelműek, néha viszont nagyon oda kell figyelnünk, hogy észrevegyük őket. A Daily Meal azt javasolja, az alábbi 6 dologra mindenképpen figyeljünk, ha már nem vagyunk biztosak a krumplink frissességében.

1. Puha foltok

A legkevésbé látványos, mégis legegyszerűbb módszer arra, hogy kiderítsük, friss-e még a krumplink, nem más, mint a tapintás. Mivel a burgonya nagyrészt vízből áll, idővel kiszárad, textúrája pedig megváltozik. Puha, fonnyadt, könnyen összenyomható lesz. Ilyenkor még nincs minden veszve. Ha amúgy nincsen más baja a zöldségnek, csak vágjuk le róla a megpuhult részeket, a maradékot pedig használjuk fel azonnal. Ha viszont a puhaság kellemetlen szaggal is együtt jár, akkor bizony itt az ideje, hogy új burgonyát vásároljunk.

2. Csírák

Ha a burgonyát 20 Celsius-fok körül tároljuk, idővel megjelennek majd rajta a csírák. Ha a krumpli ettől még kemény marad és a héja nem ráncos, akkor elég, ha a kicsírázott részeket eltávolítjuk. Fontos: a csírák nem fogyaszthatóak. Ha viszont a krumpli teljes felületén csírákat találunk, és maga a zöldség már megfonnyadt, akkor jobban járunk, ha kidobjuk.

3. Zöld héj

A burgonya héja fény hatására zöldül be. A folyamat során a felesleges klorofill átkerül a héj felszínére, ahol ezután egy szolanin nevű toxin termelődik. Ez könnyedén okozhat hányást és hasmenést. Mélyen vágjuk ki a zöld részeket, mielőtt feldolgozzuk a krumplit, vagy akár dobjuk ki az egészet.

4. Penészes foltok

Ha észrevesszük, hogy a burgonyán – bármennyire is aprónak tűnő – penész jelent meg, azonnal dobjuk ki a zöldséget. A lehető legrosszabb, amit tehetünk, az az, hogy eltávolítjuk az érintett részeket, majd elkészítjük a krumplit. A penész ugyanis valószínűleg már láthatatlanul továbbterjedt a zöldség belsejébe is.

5. Aszott héj

A burgonyának szilárd tapintásúnak, héjának pedig feszesnek kell lennie. Ha a külseje megpuhult és összeesett, az az egyik legegyértelműbb jele annak, hogy romlott krumplival van dolgunk. A nem épp vonzó héj alatt ugyanis szinte biztosan pépes állagú, kellemetlen ízű, félig megrohadt zöldséget találunk.

6. Furcsa szag

Ahogy a Daily Meal is kiemeli, a friss burgonyának legfeljebb enyhe földszaga lehet. Ha bármilyen más, akár csak egy kicsit is kellemetlen szag árad belőle, az sajnos arra utal, hogy a zöldség megromlott. Ezt általában más jelek is kísérik. Többek között a már említett ráncos héj és az összezsugorodás. Ha ezek nem is annyira szembetűnőek, inkább bízzunk a szaglásunkban, és vásároljunk friss krumplit.

Címlapfotó: Sardar Faizan / Unsplash