A világ egyik legtáplálóbb reggelije ott van minden magyar konyhában – miért nem esszük?
Egyszerű, egészséges, tápláló reggeli.
Ha egyszerre vagyunk oda a zabkásáért, a tejberizsért, valamint a sós reggelikért, a congee-t (ejtsd: kondzsi) egyenesen nekünk találták ki – ígéri a Hamu és Gyémánt minapi cikke. Mint írják, ennek a fogásnak a népszerűsége a variálhatóságában rejlik: a hozzávalókat ugyanis ízlésünk és kedvünk szerint cserélgethetjük. Ráadásul olyan hozzávalókról van szó (rizs és alaplé, ami leveskockával is megoldható), amik tényleg minden magyar konyhában megtalálhatók.
A congee a kínai konyha egyik alapétele, leginkább egy rizskására emlékeztet. Állaga a kása és a magyar tejberizs között helyezkedik el, viszont nem édesen készül. Leggyakrabban reggelire fogyasztják Kínában. Tej helyett különféle párolt vagy pirított zöldségekkel, illetve néha főtt tojással is tálalják.
A congee nemcsak ízletes és tápláló, de jótékony hatást gyakorol a gyomorra és a belekre is. A hosszú főzési időnek köszönhetően a rizs rendkívül könnyen emészthetővé válik. Emiatt gyorsan felszívódik, kíméli az emésztőrendszert, illetve segíti a tápanyagok hatékonyabb hasznosulását. Ezek miatt kiváló választás az étel krónikus betegek és kismamák számára is.
Tápláló kínai congee reggeli
Hozzávalók
- kb. 1,5 liter csirke- vagy zöldségalaplé,
- 200 g hosszú szemű fehér rizs, leöblítve,
- 1/2 teáskanál só,
- gyömbér meghámozva és vékonyra szeletelve, ízlés szerint,
- szeletelt újhagyma a díszítéshez,
- szezámmagolaj vagy szójaszósz a tálaláshoz (nem kötelező).
Így készül
- Tegyük egy nagy fazékba a kész alaplevet, a rizst, a sót és a gyömbért. Forraljuk fel ezt a keveréket, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra.
- Időnként keverjük meg, hogy a rizs ne csomósodjon össze, vagy ne ragadjon le az edény aljára. Pároljuk ezen az alacsony hőfokon körülbelül 1 órán át, vagy amíg be nem sűrűsödik és krémes nem lesz. Ízlés szerint sózzuk.
- Laktató reggelinket érdemes forrón – újhagymával, szezámmagolajjal vagy szójaszósszal tálalva – elfogyasztani.
Címlapfotó: Alicia Christin Gerald / Unsplash