A tojás egyik részét (nem a héját) sokan kidobják, pedig valódi kincs

2025. február 28.

6 szuper ötlet a kármentésre.

A „sütnivaló” recepteknél gyakran a tojásnak csak a leválasztott sárgája kerül felhasználásra. A megmaradt tojásfehérje így sokszor a kukában landol, pedig számtalan fogást összedobhatunk belőle. A The Daily Meal 6 maradékmentő ötletet is bemutatott minapi cikkében.

Habcsók

A tojásfehérjéből remek habcsók készíthető. Akár a svájci, francia vagy belga változatot választjuk, málnával, csokoládéforgáccsal vagy egy kis citrommal kombinálva rendkívül finom végeredményt kapunk. A legegyszerűbben talán a francai habcsókot készíthetjük el: nincs más dolgunk, mint a tojásfehérjéket habbá verni, majd lassan adagolva hozzáadni a cukrot, amíg a krém megdermed. Fogyasztás előtt persze ne felejtsük még el megsütni.

Gyümölcs mousse

A maradékmentés egy rendkívül egyszerű formája a gyümölcshab. Mindössze három hozzávalót és egy konyhai robotgépet igényel, és csupán öt perc alatt elkészül. A fagyasztott gyümölcsből, cukorból és tojásfehérjéből álló desszert ráadásul garantáltan a család kedvence lesz.

Fontos megemlíteni, hogy a tojásfehérjét sütés nélkül, vagyis nyersen fogyasztjuk, és habár a megbetegedés kockázata nagyon csekély, várandósok és legyengült immunrendszerűek inkább használjanak pasztőrözött tojásfehérjét.

Házi majonéz

Habár a boltban készen kapjuk, néhány perc alatt otthon is elkészíthetjük saját, friss verziónkat. A majonézben általában a sárgája is benne van, ám ha csak fehérjéből készítjük, a különbség az ízében nem, csak a színében mutatkozik majd meg (halványabb lesz a végeredmény).

Macaroon

Nem szabad összetéveszteni a macaroont a trendi, színes francia macaronnal. Előbbi hagyományosan őrölt mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készülő lágy sütemény. A könnyedségét alapvetően a felvert tojásfehérjének köszönheti. Ma már a mandula helyett inkább kókuszreszelékből vagy diófélékből szokás összeállítani. Gyakran néhány plusz alapanyaggal ízesítik, a legegyszerűbb változata viszont pillanatok alatt összedobható: a keményre vert tojásfehérjét dolgozzuk bele a kókuszreszelék, a cukor és a vanília keverékébe, majd kisebb halmokat formázva süssük meg.

Angyaltorta

Az angyaltorta egy piskótaszerű, fehér krémmel bevont torta. Egyszerűsége mellett mennyei és enyhén édes íze teszi ellenállhatatlanná. Mindössze néhány összetevőt tartalmaz, a jellegzetesen könnyed, ruganyos állagát a felvert tojásfehérjének köszönheti. A legtöbb recept javaslata szerint a keményre felvert tojásfehérjéhez lassan adagoljuk a többi hozzávalót (sütőpor, liszt, cukor, citromlé), majd sütőben süssük meg az egészet.

Tojásfehérje-koktélok

Talán nem is gondolnánk, de a tojásfehérje valójában koktélokhoz is remekül passzol. Selymes, habos végeredményt kölcsönöz az adott italnak. Egyik tipikus felhasználási „helye” a whiskey sour, ahol whiskey-vel és pár csepp citromlével rázzák össze. Peru egyik nemzeti itala a pisco sour szintén tartalmazza. A koktél az erjesztett szőlőből készített perui pálinkából, lime-ból, cukorból és természetesen tojásfehérjéből áll.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash