Ha nem szeretjük a lencsét: 6 szerencsét hozó újévi étel

2023. december 27.

Sokféle újévi étel hoz szerencsét, kedvünkre válogathatunk az ízlésünknek megfelelően.

Magyarországon a bőség, egészség, szerencse reményében a legtöbben lencsét esznek újévkor. Akkor sincs azonban gond, ha valaki nem szereti ezt a hüvelyest. Az alábbiakban 6 olyan újévi étel kerül bemutatásra, ami szintén szerencsét hoz. Mindenki kedvére válogathat ízlésének megfelelően. (Ha mégis a lencse mellett maradnánk, IDE KATTINTVA egy különleges receptet találunk.)

Kör alakú édességek (fánk, macaron, kuglóf)

A konkrét hiedelem eredete ismeretlen. Az bizonyos, hogy sok országban hisznek a sütemény erejében. Sok német berlinert eszik (ami diópüré, fahéj és citrom linzertészta között), a franciák pedig ilyenkor készítik a háromkirályok pitét.

Vajas kenyér

Írországban sok kenyérre kapcsolatos hagyomány létezik. Január 1-ét nevezik a vajas kenyér napjának is. Ilyenkor szokás nekicsapkodni a friss kenyeret az ajtófélfának, hogy elűzzük a rossz szellemeket, illetve megkínálni vajaskenyérrel a barátokat, rokonokat szomszédokat.

Hagyma

A fokhagyma jó a vámpírok ellen, a hagyma pedig szerencsét hoz az új esztendőre – legalábbis a görögök szerint. Az ókori görögök termékenységet reméltek a hagymától, mai leszármazottaik pedig bőséget. Ezért akasztják a bejárati ajtóra.

Szőlő

Spanyolországban és Mexikóban, amikor december 31-én éjfélt üt az óra, amilyen gyorsan csak lehet, meg kell enni 12 szem szőlőt. Ezzel garantált a jószerencse az elkövetkező 12 hónapban.

Gránátalma mag

Szintén a termékenységgel van összefüggésben és szintén Görögországban kerül elő Szilveszterkor. A hagyomány szerint egy egész gyümölcsöt a földhöz kell vágni, a szétguruló magok fogják elhozni a bőséget.

Perec

Németországban egész évben kedvelt a perec, nem utolsó sorban azért, mert kiváló borkorcsolya. Az év végén azonban a briósra emlékeztető édes változatát sütik. Éjfélkor, vagy január 1-én reggel kell enni, akkor szerencsét hoz.

Címlapfotó: Jed Owen / Unsplash