Egy valódi legenda lett a VinÓvár legjobb vörösbora

2022. október 06.

Közel ezer borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén. A III. VinÓvár egy teljes napon át a borokra irányította Mosonmagyaróvár figyelmét. A változatos programok során borverseny, borrendi felvonulás, koncertek, sétáló kóstoló és gasztronómiai bemutatók is zajlottak október elsején a helyi egyetem és az Óvári Vár patinás falai között.

A színvonalas borünnepen 25 magyar borászat mutatkozott be, legkiválóbb tételeiket pedig a borversenyre is benevezték. Extra kiállítóként egy olasz prosecco és egy osztrák sörmárka is bemutatkozott a nagyérdeműnek.

Dr. Szalka Éva a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja minden közreműködőnek köszönetet mondott. Egy álom beteljesülésének nevezte, hogy immár harmadjára rendezik meg a kulturált borfogyasztást népszerűsítő VinÓvárt, amely előbb-utóbb országos hírű rendezvény lesz.

A VinÓvár ünnepélyes megnyitóján jelentették be a győztes borokat

“Közép-Európa identitásában jelen kell lennie a bornak, amely egyedi és megismételhetetlen” – hangsúlyozta dr. Mészáros Gabriella, a VinÓvár borversenyének szakmai vezetője. A nemzetközi borakadémikus elmondta, hogy a kétlépcsős borverseny során a szakmai, majd a társadalmi zsűri közel 50 borból választotta ki a győzteseket.

Döntésük értelmében Mosonmagyaróvár város fehérbora a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének, 2021-es Hemina fehér cuvée-je lett. A város vörösbora címet a Cseri Pincészet 2017-es Legenda nevű Merlot-Cabernet franc házasítása kapta meg.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fehérbora a pannonhalmi Hangyál Pincészet 2021-es Chardonnay bora lett. Az egyetem vörösbora címet pedig a soproni Steigler Pince 2020-as Prémium Syrah-ja érdemelte ki.

Az egész estés sétáló kóstolót a helyi Kühne Koncert Fúvószenekar koncertje nyitotta meg. Ezután közel ezer borkedvelő ismerkedett a kiváló borokkal, amelyeket személyesen a borászok töltöttek a poharakba.

“Ez a legjobb rendezvény a városban, minden évben, nagyon várjuk” – fogalmazott az egyik vendég, amely összecseng Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármesterének gondolataival, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az óvári akadémia 200 éves múltja arra ösztönöz, hogy egyre nagyobb és szebb rendezvényt nyújtsanak a városiaknak. Köszönetet mondott a jelenlévő pannonhalmi és somlói borrendeknek, akik emelték az esemény fényét, továbbá minden közreműködőnek, akik hajlandóak tenni a városért. “Találkozzunk jövőre ugyanitt ugyanilyen vidám arcokkal és jó borokkal!” – fogalmazott a polgármester.

Címlapfotó: VinÓvár