A zöldség, amiből mi termeljük az EU-ban a legtöbbet és mi mégis alig esszük

2023. március 07.

A Magyarországon termelt, egyedi zamatú zöldség 85 százaléka exportra megy.

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1316 hektárról 8,86 ezer tonna tormát takarítottak be 2021-ben. A torma külkereskedelmi egyenlege pozitív. A KSH adataiból kiderült, hogy a tormakivitel mennyisége 21 százalékkal 7,62 ezer tonnára csökkent. Értéke viszont 6 százalékkal 4,23 milliárd forintra nőtt 2022 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Az export kétharmada Németországba és Lengyelországba irányult. (Mellettük még Dánia és Anglia számít nagy fogyasztónak.) Az import éves szinten nem jelentős, a vizsgált időszakban 10 százalékkal volt kevesebb (20,9 tonna), mint egy évvel korábban. A Budapesti Nagybani Piacon 2022-ben a belföldi friss torma termelői ára 6 százalékkal haladta meg (1123 forint/kilogramm) az egy évvel korábbit. 2023 1-8. hetében nem volt jelen torma a kínálatban – írja az Agrárszektor az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tanulmányára hivatkozva.

Bár meglepőnek tűnhet, de az Európai Unió legnagyobb tormatermelője nem más, mint Magyarország. A hazai torma jelentős része exportra megy. A felvevő országok – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz- és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A magyar tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhető legyen itthon is friss, illetve feldolgozott formában. Bár a hazai felhasználás jelentős, a legtöbb tormát Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba exportáljuk, jellemzően friss, lédig formában.

Szeretnénk kedvet csinálni ehhez a finom és egészséges zöldséghez. Egy korábbi cikkünket idézzük fel ennek érdekében, ahol mutattunk egy isteni és a világban nagy népszerűségnek örvendő receptet, amiben torma is szerepel.